Svijet Vijesti

U utorak nastavak suđenja Radovanu Karadžiću i ostalim

Haški tribunal, poslije tronedjeljne pauze, sljedeće će sedmice nastaviti rad. Od utorka će biti nastavljeno suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, kao i glavni pretres u postupku protiv bivšeg načelnika Službe državne bezbjednosti Srbije Jovice Stanišića i njegovog pomoćnika, komandanta jedinice DB za specijalne operacije Franka Simatovića.

Karadžić je pred Haškim sudom optužen za genocid, progone, istrebljenje, ubistva, deportaciju, uzimanje talaca, napade na civile i nasilje s ciljem zastrašivanja civila tokom rata u BiH 1992-1995. godine. Stanišić i Simatović su optuženi za progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, ubistva, deportacije, prisilno premještanje u Hrvatskoj i BiH.

U srijedu će biti održana pretpretresna konferencija u slučaju protiv bivšeg premijera Kosova i komandanta Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja i pripadnika OVK Idriza Balaja i Lahija Brahimaja, a za četvrtak je planiran početak ponovljenog suđenja trojici optuženih. Haradinaj i Balaj su na prvom suđenju, prvostepenom presudom, u aprilu 2008. godine oslobođeni po svih 37 tačaka optužnice, a Brahimaj je osuđen na šest godina zatvora.

Žalbeno vijeće Tribunala je u julu prošle godine poništilo oslobađajuću presudu Haradinaju i Balaju, uz obrazloženje da je prvobitni proces obilježilo zastrašivanje svjedoka i odlučilo da suđenje bude djelimično ponovljeno po šest tačaka optužnice. Suđenje će dijelom biti ponovljeno i Brahimaju, kome je Žalbeno vijeće potvrdilo prvostepenu presudu od šest godina zatvora.

Optužnica tereti njih trojicu za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem zlostavljanja kosovskih Srba, Albanaca i Roma. Udruženi zločinački poduhvat se, prema skraćenoj optužnici, manifestovao u logoru Jablanica, ubistvom i mučenjem zarobljenika 1998. godine. Statusna konferencija u postupku protiv Ratka Mladića zakazana je za 25. august. Mladić je optužen za genocid, progon, istrebljenje, ubistvo, deportacije, nečovječna djela, terorisanje, napade na civile i uzimanje talaca.

Uhapšen je u Srbiji 26. maja, a u Tribunal je prebačen pet dana kasnije. Krajem augusta bi trebalo da se pred sudom pojavi i posljednji haški optuženik Goran Hadžić koji je 25. jula, prilikom prvog pojavljivanja pred sudom, odbio da se izjasni o krivici. Hadžić je uhapšen 20. jula, a optužnica ga tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom rata u Hrvatskoj od 1991. do 1993. godine.

 

Fena/Informer.ba