BiH Ekonomija Izdvojeno Udarno Vijesti

Uvertira pred seljačku bunu. Poljoprivrednici blokirali granične prijelaze

Poljoprivrednici iz RS i F BiH blokirali su danas (3.9. 2012) granične prijelaze zatraživši još jednom ispunjavanje svojih zahtjeva. Ako vlast ne ispuni zahtjeve u naredne dvije sedmice, slijedi prava seljačka buna.

Problemi sa kojima se susreću poljoprivrednici nisu od jučer. Sa tim problemima su upoznate vlade uBiH, posebno nakon višemjesečnih suša.

Nema podsticaja za proizvodnju, nema subvencija za gorivo a i naredne godine poljoprivredni proizvodi više ne mogu van granica BiH, zbog neispunjavanja uslova iz pravilnika EU o proizvodnji hrane. Zbog toga je na blokadu graničnog prelaza Gradiška izašao Žarko Švraka, koji se bavi proizvodnjom mlijeka:

Imam 50 krava muzara, sijem 40 hektara kukuruza, sve smo to morali napustiti i odazvati se ovom pozivu jer su se sve nedaće ovoga svijeta okomile na nas”.

Traži se i smjena ministra Jerka Ivankovića Lijanovića

Poljoprivredni proizvođači okupljeni u koordinaciju 12 udruženja u Federaciji u BiH blokirali su takođe granične prelaze na prostoru Federacije jer resorne institucije nisu ispunile njihove zahtjeve.

Zbog, kako kažu lošeg stanja u poljoprivredi, seljaci u Federaciji traže i smjenu federalnog ministra Jerka Ivankovića Lijanovića. To je poručeno i danas sa graničnog prelaza Doljani.

Dobroslav Bukmir predsjednik seljačkog saveza Federacije BiH kaže da se traži odgovornost federalne Vlade i isplata podsticaja:

Ovo su bili mirni prosvjedi, idući put idemo u seljačku bunu, pozvaćemo sve seljake na pravu seljačku bunu. Ne samo ministar, već kompletna vlast ne čini ništa u ovakvoj situaciji gdje su nas sve nepogode pogodile a jedna od njih i glavna je ministar poljoprivrede”.

Poljoprivredni proizvođači u BiH trže da Savjet ministara hitno donese odluku o uvođenju plavog dizela za poljoprivredu jer je cijena od 2,60 KM kažu neizdrživa.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS Vladimir Usorac traži za seljake samo iste uslove koje imaju njihove kolege u drugim zemljama, a to je zaštita domaće proizvodnje na osnovu sporazuma o slobodnoj trgovini:

Ne možemo dozvoliti da propadne poljoprivreda u BiH. Na selu živi 500.000 domaćinstava. Na selu se stvara dohodak u cijeloj BiH. Prema tome, ako prestanemo da proizvodimo, BiH će za godinu ili dvije bankrotirati i biće na rasprodaju evropskim i svjetskim tajkunima”.

Suše su u znatnoj mjeri uništile poljoprivredne proizvode

U Vijeće minisitara BiH i Upravu za indikretno uporezivanje (UIO) biće upućena inicijativa za uvođenje plavog dizela”, kaže premijer RS Aleksandar Đombić navodeći međutim da i ranije ta inicijativa nije dobila zeleno svjetlo:

Sada smo još dodatno, pored ponavljanja inicijative plavog dizela uputili i diferenciranu stopu PDV-a gdje bi i repromaterijal bio obuhvaćen nižom stopom PDV-a (7 procenata, op.a) kako bi lakše organizovali domaću proizvodnju”.

Međutim UIO BiH još je u martu ove godine donijela odluku na osnovu stava radne grupe da bi upotreba plavog dizela otvorila vrata mogućim zloupotrebama, što je i tada izazvalo revolt kod poljoprivrednika. Istovremeno, vlasti BiH, upozoravaju stručnjaci, nisu ništa uradili kako bi uskladili zakonodavnu regulativu EU sa pravilnicima BiH, što će imati katastrofalan učinak na izvoz proizvoda od 1.januara naredne godine.

dw.de/Informer.ba