BiH Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Uvezena stoka iz Hrvatske bez ikakve kontrole

Nijedno grlo žive stoke koje iz Hrvatske ulazi u BiH, a namijenjeno je za klanje, ne podliježe analizama kako bi bilo utvrđeno da li je bolesno ili zdravo.

To je juče “Nezavisnim” potvrdio Stojan Marinković, predsjednik Komisije za zaštitu domaće proizvodnje BiH, koji, bazirajući se na odluku Hrvatske da vrati mlijeko iz RS, kaže da naši proizvođači s razlogom sumnjaju u kvalitet hrvatske robe.

Prvenstveno mislimo na živu stoku, meso i mesne prerađevine, mlijeko i mliječne prerađevine“, ističe prvi čovjek ove komisije, koja radi pri Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Naš sagovornik tvrdi da postoje dokumenti prema kojima je prije nekoliko mjeseci iz Hrvatske uvezeno oko 2.800 leukoznih goveda.

Takođe, Hrvatska nesmetano uvozi u BiH svinje sumnjivog zdravstvenog statusa. Hrvatska ne vrši cijepljenje protiv svinjske kuge, a Komisija EU za ishranu im je zabranila uvoz svinja, dok im mi dozvoljavamo. Ko nama garantuje da oni nemaju oboljela grla“, pita Marinković.

Ne stišavaju se bura i gnjev bh. poljoprivrednika zbog odluke Hrvatske da vrati sterilizovano mlijeko uvezeno iz RS, pa su tako iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS pozvali institucije u BiH da izvrše kontrolu i zabranu uvoza žive stoke, mesa, mlijeka i prerađevina od mesa i mlijeka iz Hrvatske.

I u ovom udruženju ističu da se sumnja da je meso goveda i svinja, koje dolazi iz susjedne zemlje, zaraženo leukozom, svinjskom kugom i brucelozom, a da je mlijeko bakteriološki neispravno.

Marinković tvrdi da postoje dokumenti prema kojima je prije nekoliko mjeseci iz Hrvatske uvezeno oko 2.800 leukoznih goveda

Sumnja je osnovana, a pozivamo se na nalaze Instituta za javno zdravlje RS u Banjaluci koje posjedujemo, da su u siru jednog proizvođača iz Hrvatske pronađene bakterije ešerihija koli, a u mlijeku osam do deset odsto vode“, saopštio je Vladimir Usorac, lider poljoprivrednika iz RS.
Usorac je istakao da se u RS izvoze svinje zaražene kugom i brucelozom koje Hrvatska ne može da izvozi u EU.

Štaviše, prvi poljoprivrednik u RS nije isključio mogućnost da će Udruženje da se organizuje i blokira carinske terminale te zabrani uvoz proizvoda iz Hrvatske.
Da hrvatski proizvodi nisu “bez greške”, potvrđuju i odgovori koje smo juče dobili iz nadležnih institucija. U Republičkoj upravi za inspekcijske poslove kažu da je ove godine u dva slučaja utvrđeno da su deklaracije hrvatskih proizvoda bile nepotpune.

Istovremeno, u Agenciji za bezbjednost hrane BiH potvrđeno nam je da se ove godine dešavalo da se u našu zemlju uveze čaj hrvatskog proizvođača, a koji je sadržavao atropin, inače sastojak koji može da izazove zdravstvene poteškoće. Ukupno 54 kilograma tog čaja povučeno je prije nekoliko mjeseci s našeg tržišta.

Predstavnici nadležnih institucija iz RS i BiH od juče borave u Hrvatskoj, gdje će, između ostalog, razgovarati i o “tihom ratu” farmera dvije zemlje, odnosno iznalaženju rješenja za ove probleme.

S njima, do zaključenja ovog broja “Nezavisnih”, nismo uspjeli da stupimo u kontakt, jer su bili na sastanku. Dok čekaju novosti iz susjedne zemlje, bh. farmerima strpljenje je na izmaku, te traže da se njihovi problemi što prije riješe.

Sumnjiva roba iz Hrvatske
– Živa stoka
– Meso i mesne prerađevine
– Mlijeko i mliječne prerađevine

Nezavisne/Informer.ba