BiH Crna hronika Izdvojeno Vijesti

Uzgajala marihuanu, misleći da je čaj?

Na lokalitetu sela Gusići, nedaleko od Ilovače kod Goražda, otkriveno je 20-ak biljaka koje izgledom asociraju na indijsku konoplju. Policija je u utorak popodne pregledala tu lokaciju te pretresla objekte, a nakon vještačenja, koja bi trebala potvrditi da je riječ o marihuani, biće poduzete zakonske mjere protiv osumnjičenih.

Pretreseni su objekti i dvorište vikendice u kojem je pronađeno 20-ak biljaka indijske konoplje. Naime, već izvjesno vrijeme postoji sumnja da je starija osoba, vlasnica vikendice, inače nastanjena u Sarajevu, redovno obilazila i njegovala zasade te biljke. Nakon prijave policije, Kantonalno tužilaštvo naložilo je istragu, te je izvršen pretres. Žena koja je dolazila i zalijevala ove zasade kaže da je mislila da se radi o čaju. Policija je obavila svoj posao u skladu sa zakonom, zasadi su proslijeđeni na vještačenje u Sarajevu i dalje ćemo postupiti u skladu sa rezultatima nalaza, kaže Mirso Tiro, v.d. načelnika Sektora krim-policije MUP-a BPK-a Goražde.

Nisu nepoznati slučajevi da često starije osobe uzgajaju kanabis pod izgovorom da se radi o biljkama od kojih se može proizvesti sukno. Najvjerovatnije da će, nakon što se ispitaju sve okolnosti, biti podignuta optužnica, kazao je Lazar Draško, kantonalni tužilac, te pohvalio saradnju policije i građana, ističući da svaka dojava o bilo kakvoj zloupotrebi droga puno znači.

Neslužbeno se moglo čuti da je vlasnica ženska osoba rođena 1958. godine, koja, kako saznajemo, tvrdi da nije ni pretpostavljala da se radi o indijskoj konoplji.

Oslobodjenje/Informer.ba