Svijet Udarno Vijesti

Uznemiravajući najnoviji snimak: Trenutak kada su Gadafija izvukli iz skrovišta

Krvavo tijelo ubijenog dugogodišnjeg libijskog vođe Moamera Gadafija izloženo je u hladnjaku tržnog centra u Misrati, dok vlasti razmišljaju šta da urade sa njim, javila je danas agencija AP.

Žitelji Misrate u dugačkim redovima su čekali da vide Gadafijevo tijelo, koje se nalazi na madracu na dnu ispražnjenog hladnjaka u lokalnom tržnom centru.

Muškarci, žene i djeca su se slikali pored tijela, a čuvari su čak organizovali posebne posjete za porodice i pojedince, prenosi AP.

Pojedini žitelji su izjavljivali: “Želimo da vidimo psa”.

Gadafijevo tijelo je otkriveno do pojasa, njegov torzo i ruke su krvavi, a vide se prostrjelne rane na grudima, stomaku i sa lijeve strane u predjelu srca.

Na novom video snimku postavljenom na Facebooku mogu se vidjeti borci nove libijske vlasti kako vuku konfuznog Gadafija na brdo prema njihovim vozilima, nakon što su ga zarobili, manje od sat vremena prije nego što je preminuo, navodi američka agencija.

Jedan mlađi čovjek viče:”Moamere, ti psu!”, dok njihov bivši lider briše krv koja mu curi s lijeve strane glave, vrata i ramena.

Gadafi zatim pokazuje mladiću da bude strpljiv i kaže: “Šta se dešava?”

Potom se može vidjeti mladi borac kako nosi čizmu i viče:”Ovo je Moamerova čizma! Ovo je Moamerova čizma! Pobjda! Pobjeda!”

Agencija Reuters navodi da je još uvijek otvoreno pitanje kako je tačno umro svrgnuti libijski vođa, a razgovori vođeni odvojeno sa raznim očevicima pomažu da se dobije bar neka slika Gadafijevih posljednjih časova.

Gadafi je bio živ kada je uhvaćen i govorio je, lica poprskanog krvlju, “Bože zabrani ovo”, “Razlikujete li dobro od lošeg?”.

“Zarobili su ga živog i dok su ga odvodili, tukli su ga a zatim ubili”, rekao je Reutersu viši izvor libijskog Nacionalnog prelaznog savjeta što je u suprotnosti sa saopštenjem predsjednika prelazne libijske vlade Mahmuda Džibrila, prema kome je Gadafi podlegao povredama od zadobijenog metka u glavu u unakrsnoj vatri između boraca nove libijske vlasti i njegovih pristalica.

 

Srna/Informer.ba