Svijet Udarno Video Vijesti

Uznemiravajući snimak: Talibani strijeljali 16 zarobljenih pakistanskih policajaca

Pakistanska vojska saopštila je danas da su talibani objavili video snimak ubistva 16 pakistanskih policajaca koje su prethodno zarobili u sukobima u junu na sjeverozapadu zemlje.

Video snimak koji je objavljen na sajtu “Liveleak” prikazuje pakistanske policajce kako, poredani na obronku brda sa rukama vezanim na leđima, stoje ispred naoružanih talibana koji nose marame kako bi sakrili lice.

Na snimku se vidi kako jedan taliban optužuje zarobljene za ubistvo šestoro djece iz pakistanske doline Svat i zatim talibani pucaju u zarobljenike uz sistematsko “ovjeravanje” u glavu, prenijela je agencija AP.

Portparol pakistanske vojske, general-major Atar Abas rekao je da su policajci zarobljeni u sukobu sa talibana iz Afganistana u pakistanskom mjestu Gornji Dir 1. juna.

Na stotine talibanskih boraca prešli su pakistansko-afganistansku granicu i stigli do distrikta Gornji Dir iz provincije Kunar u istočnom Afganistanu.

U trodnevnim okršajima u junu ubijeno je najmanje 30 pripadnika pakistanskih snaga bezbednosti pre nego što su bili primorani da se vrate preko granice u Avganistan, rekao je Abas.

Prekogranički sukobi su kamen spoticanja u odnosima Islamabada i Kabula i NATO snaga u Afganistanu, prenosi Tanjug.

Avganistanska vlada optužuje Pakistan da posljednjih mjeseci gađa raketama provinciju Kunar kao kao i za ubistvo najmanje 40 ljudi, što Islamabad kategorički negira.

 

Informer.ba