Izdvojeno Svijet Udarno Vijesti

Uznemirujuće fotografije i snimci – Krvavi kraj Gadafija: Ko je povukao okidač

Iako službena verzija prijelazne libijske vlade glasi kako je Gadafi poginuo u razmjeni vatre između njegovih snaga i pobunjenika, mnogi mediji postavljaju pitanje ko je zapravo povukao okidač?

Dok svijet obilaze fotografije i snimci krvavog Gadafija, njegovog sina i njihovih podanika, na kojima se vidi i kako ljutiti borci vuku Gadafijevo tijelo kroz masu, jasno je da je kraj jedne ere završio. Kako su to iskomentirali Turci: “Ovo je jasna poruka svim autokratima na svijetu”.

Reuters piše kako se objavljena video snimka ne podudara sa službenom izjavom NTC-a. Naime, libijski premijer prijelazne vlade ustvrdio je kako je Gadafi umro u razmjeni vatre te da je tada pogođen u glavi u prsa, međutim jedan od visokog dužnosnika vlade ustvrdio je da je Gadafi uhvaćen živ, te da su ga pretukli i ubili jer se opirao.  Što se točno dogodilo, čini se nikad se neće saznati.

Liječnik koji je pregledao Gadafijevo tijelo tvrdi da je uzrok smrti metak koji ga je ranio u predjelu trbuha. Gadafi je bio ranjen i u glavu, ali liječnik tvrdi da je taj metak prošao kroz njegovu glavu, dok mu je metak koji ga je pogodio u trbuh probio utrobu i tako ga usmrtio.

Tajni pokop

Nakon što je bivši libijski diktator Moamer Gadafi uhvaćen i ubijen, libijske vlasti sada planiraju njegov tajni pokop, piše BBC. No, čini se kako bi moglo doći do odgađanja njegova pogreba, za koji islamska tradicija nalaže da se održi što je prije moguće.

Ministar Ali Tarhouni za Reuters je rekao kako je tijelo bivšeg libijskog vođe, koje je trenutno u Misrati, moglo na nekoliko dan biti skriveno, te da neće odmah biti pokopano. Naveo je kako je naložio da se tijelo drži u zamrzivaču, kako bi bili sigurni da svi znaju da je mrtav.

Postoje i neke informacije kako je unutar Nacionalnog prijelaznog vijeća došlo do određenih neslaganja oko toga što s diktatorovim tijelom treba učiniti. Gadafijevo tijelo trenutno se navodno čuva u hladnjači u staroj klaonici, javlja Reuters, čiji novinar je vidio Gadafijev leš i vjeruje da pobunjenici nisu govorili istinu o okolnostima njegove smrti.

UN i Amnesty International traže istragu

Danas je Navi Pillay, visoka dužnosnica za ljudska prava pri UN-u, rekla kako bi se trebala izvršiti opsežna istraga o načinu njegove smrti, dok je njezin glasnogovornik za BBC rekao kako vjeruje da je Gadafijeva smrt nezakonita.

On dodaje kako u medijima postoje dvije snimke sa mobitela, jedna u kojoj je Gadafi živ, a druga u kojoj je mrtav, pa se postavljaju brojna pitanja o tome što se dogodilo između te dvije snimke, jer postoji četiri i li pet verzija priča o čitavom događaju,  piše Index.

Većinu Libijaca u principu ni ne zanima kako je njihov omraženi vođa umro, sretni su što je mrtav, i unatoč svim kontroverzama, slavlja su se diljem Libije nastavila kasno u noć.

BBC-jeva dopisnica u Tripoliju Caroline Hawley rekla je kako tamošnje vlasti sada trebaju odlučiti kako se nositi s Gadafijevom smrću, a posebice s njegovim pokopom.

Vjeruje se kako bi ceremonija mogla biti održana u tajnosti, a čak postoje i neka nagađanja kako ćega se pokopati na morskoj obali, kao što je bio slučaj sa Osamom Bin Ladenom, a takvim bi se pokopom trebalo spriječiti da se grob pretvori u spomenik i svetište.

Početak nove ere za Libiju i njezin narod

Gadafijeva smrt označava početak nove ere za Libiju i njezin narod, a Nacionalno prijelazno vijeće u subotu bi službeno trebalo proglasiti oslobođenje Libije.

Anders Rasmussen rekao je kako je nakon 42 godine konačno došao kraj Gadafijevoj vladavini i njegovu režimu, te je pozvao sve Libijce da svoje razmirice i neslaganja stave na stranu i udruže se u izgradnji svjetlije budućnosti.

Nakon sedam mjeseci zračnih akcija, kojima su se štitili libijski civili, očekuje se kako će NATO u narednim satima objaviti kraj svoje akcije u Libiji, a francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je kako Gadafijeva smrt zaključuje NATO-ve vojne intervencije, piše Index.

Informer.ba

1 Comment

Kliknite ovdje da biste objavili komentar
  • KRAJ GADAFIJA
    Sta stime reci krai jedne diktature ili kraj zivota jednog diktatora.Ni jedno ni drugo nijesu pohvaljeni za normalnog covjeka ili za normalno drustvo.Koliko je koji kriv od tih Arapskih lidera vise,tesko je nama saznati.Ali sve u svemu nijesu ljudskosti vrijedni,a jos manje vjerski.Jer toliko naroda je cak od gladi pomrlo jos nejake djece a oni se takmice kao Zapadnjaci ko ce imati vise novaca,vjerujte to nijese ljudi.