Izdvojeno Svijet Vijesti

Val azilanata iz BiH nije zaustavljen

Najezda azilanata iz BiH u Belgiju do kraja prošle sedmice nije zaustavljena uprkos ozbiljnim upozorenjima iz sjedišta EU u Briselu i niza sastanaka predstavnika bh. vlasti sa zvaničnicima međunarodne zajednice, saznaje “Dnevni avaz” iz diplomatskih izvora.

Dvodnevni forum

Za sada nema pouzdanih podataka šta se događalo u danima vikenda, no očito je da je u pitanju mnogo veći problem koji neće biti riješen s nekoliko bilateralnih sastanaka na nivou i pukim upozorenjima o ugroženosti bezviznog režima.

Uostalom, o ovom ozbiljnom problemu za BiH, ali i čitav region, bit će govora i na dvodnevnom forumu “EU-zapadni Balkan”, koji je jučer počeo u Ohridu. Osim ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa zemalja zapadnog Balkana, ohridskom forumu prisustvuje i komesarka za unutrašnje poslove Evropske komisije Cecilia Malstrom.

Na dvodnevnom forumu itekako će biti riječi o valu migranata sa zapadnog Balkana u države članice EU, čega se zvanični Brisel itekako pribojava. O značaju problema azila za EU svjedoči i prisustvo u Ohridu komesarke Malstrom – potvrdio je za “Avaz” diplomatski izvor iz Brisela.

Inače, dok se vode žustre diplomatske aktivnosti, bh. azilanti smješteni u imigracionim centrima u Belgiji čekaju na razrješenje vlastite sudbine. Gotovo je izvjesno da će sve do jednog biti vraćeni u zemlju, a za sada nema zvaničnih podataka je li se bilo koji pojedinac u međuvremenu vratio u vlastitoj organizaciji.

Krevet i tri obroka

Kako nam je potvrđeno, njihov život u azilantskim centrima daleko je od bajkovitog. Na raspolaganju su im samo krevet i tri obroka dnevno, a većina ih boravi u centrima koje su mahom zaposjeli Afrikanci u potrazi za boljim životom. U kakvim, zapravo, uvjetima žive ljudi iz BiH, slikovito je dočarao naš briselski sagovornik: “Azilantski centri su jad i čemer, malo bolji od zatvora!”

Švedske vlasti zabrinute

Vlasti Švedske “zabrinute su” zbog porasta broja osoba iz BiH i drugih zemalja regiona zapadnog Balkana koje su vrbovane da plate skupu cijenu putovanja, između ostalog, u Švedsku kako bi zatražile azil, saopćila je jučer Ambasada Švedske u BiH.

Vlasti Švedske i Ambasada uspostavile su dobru saradnju s nadležnim organima BiH kako bi kontrolirali ovaj problem.

Ko će platiti prijevoz?

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH za sada ne raspolažu informacijom hoće li i kada po bh. azilante biti poslan “specijalni” avion i o čijem trošku. Samo nam je kratko rečeno da onaj ko organizira ujedno i plaća prijevoz.

U ovom slučaju to bi trebalo biti Ministarstvo sigurnosti BiH, koje je, da bi apsurd bio veći, najodgovornije za ovaj problem koji je ugrozio bezvizni režim i uzrokovao pogoršanje imidža BiH u EU.

 

Informer.ba