BiH Vijesti

Valentin Inzko: BiH ne može računati na međunarodne zajmove sve dok se ne formira vlada

Do sada nije bilo pravog dijaloga i dogovora o novom mandataru i sastavu Vijeća ministara, no stvari se u zadnje vrijeme poboljšavaju. Sve političke opcije ubrzano dolaze do spoznaje da ova država treba vladu. Među ostalim i zato jer samo središnja vlast može zaključiti dogovor s međunarodnim financijskim ustanovama o najmu kredita. A ti krediti su u sadašnjoj financijskoj situaciji krvavo potrebni i jednom i drugom entitetu“, rekao je Inzko u razgovoru za vodeći slovenski list, komentirajući blokadu središnje vlasti više od osam mjeseci nakon izbora.

Na pitanje zašto u većoj mjeri ne koristi bonske ovlasti, Inzko je rekao da je njihovo korištenje predviđeno u slučaju kršenja Daytonskog ugovora ako se ocijeni da je upotreba bonskih ovlasti optimalan odgovor, te da je on kao odgovorni za provođenje civilnog dijela Daytonskog sporazuma jedini nadležan i za njegovo interpretiranje.

Lanjski su izbori u BiH pokazali da ljudi žele promjene na bolje u pogledu životnog standarda, zapošljavanja i socijalne sigurnosti, no dobar dio političkih elita u državi još uvijek je okrenut prema prošlosti, naveo je Inzko u razgovoru.

BiH zaostaje za drugim državama u regiji. Bio bih veći optimist kad bih čuo političare da govore kako nema alternative učlanjivanju u Europsku uniju jer je članstvo najbolje jamstvo za stabilnost i razvitak države, za životni standard građana. Na žalost, u BiH prevladava egoizam dijela elita koji u nesređenoj državi za sebe prisvajaju privilegije i materijalne koristi”, naveo je Inzko u opširnom razgovoru za “Delo”.

Pri tome je najviše kritizirao ponašanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. “Neke njegove najave izravan su napad na daytonsko uređenje države, destabiliziraju političke prilike i povećavaju nepovjerenje među narodima. Te izjave shvaćam vrlo ozbiljno, to je dio mog mandata u BiH. Uvjeravam vas da nema koncepta mirnog odvajanja Republike Srpske od BiH – odcjepljenje bi uzrokovalo nov konflikt“, upozorio je Inzko.

Dogovor o funkcioniranju sistema bio bi dobar za sve, pa i za Republiku Srpsku, no vlast u Banja Luci zastupa drugu logiku, želeći dokazati da BiH ne može funkcionirati, da opstanak takve države nema smisla. Tako žele otvoriti vrata eventualnom odcjepljenju“, rekao je Inzko.

 

Informer.ba