Izdvojeno Politika Vijesti

Valentin Inzko: Lideri moraju odbaciti nacionalističke programe koji su propali

Visoki predstavnik Valentin Inzko izjavio je jučer u Washingtonu da vraćanje Bosne i Hercegovine na pravi put zahtijeva političku volju i zajedničku opredijeljenost političkih lidera.

“U nekoliko proteklih godina, glavni politički lideri u BiH su izgubili zajedničku viziju koju su imali ranije. Ta zajednička vizija je omogućila da građani Bosne i Hercegovine sagledaju stvarne mogućnosti integracije u EU i NATO, ali lideri nisu nastavili graditi dalje na prethodnim postignućima”, rekao je visoki predstavnik.

Obraćajući se kreatorima politike i akademicima na forumu koji je organizirao Fakultet za napredne međunarodne studije Univerziteta Johns Hopkins, visoki predstavnik je naglasio da postoji rješenje trenutnog zastoja.

Konstatirajući da su politički lideri sa svih strana proglasili evroatlantske integracije strateškim pravcem za Bosnu i Hercegovinu, rekao je da ti isti lideri “moraju odbaciti nacionalističke programe koji su propali i umjesto toga koncentrirati se na tri područja u kojima se zapravo slažu – EU, NATO i ekonomija.”

Visoki predstavnik je opisao Sjedinjene Američke Države kao “dugogodišnjeg prijatelja Bosne i Hercegovine” i dodao da ovo prijateljstvo osjećaju građani Bosne i Hercegovine, koji su zahvalni Sjedinjenim Američkim Državama na ulozi u okončanju sukoba s početka 1990-ih, kao i na izdašnoj pomoći koju i dalje pružaju kako bi pomogli da zemlja napreduje ka punoj integraciji u evroatlantske strukture, saopćeno je iz OHR-a.

 

Informer.ba