Izdvojeno Politika Vijesti

Valentin Inzko: Smjena Dodika nije isključena

U narednih nekoliko dana mora se raspetljati klupko krize izazvane zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske. Ili će vlasti manjeg bh. entiteta poništiti zaključke, čime će se poništitii i odluka o sazivanju referenduma ili će to učiniti visoki predstavnik Valentin Inzko.

Već sutra (petak op.a.) može se očekivati neka odluka. Očekujemo ili da sama Narodna skupština povuče zaključke i odluku o referendumu ili ćemo mi to uraditi, odnosno ja ću djelovati. Voljeli bismo da Banja Luka sama djeluje. Ako se to ne desi, onda ću je ja poništiti“, kaže Inzko u razgovoru za “Dnevni avaz”.

Upitan da li se može desiti da ipak on djeluje već u petak, Inzko je odgovorio da se i to može desiti.

Možemo sačekati dan-dva. Možda odlučimo sačekati i koji dan više, ali daljnjih odlaganja neće biti. Siguran sam da će vlasti RS razmatrati opciju da povuku odluku. Ali, neka ne sumnjaju u odlučnost međunarodne zajednice.

Za ovih dvije godine, koliko sam visoki predstavnik, imam najjaču moguću podršku međunarodne zajednice. I to je jedan od razloga zašto sam siguran da će se ovo pitanje brzo skinuti s dnevnog reda“, kaže Inzko.

Upitan da li će, ako bude morao djelovati, posegnuti i za smjenom predsjednika RS Milorada Dodika, Incko je kazao da je fokusiran na to da se zaključci NSRS anuliraju na ovaj ili onaj način.

Podrška međunarodne zajednice koju imam mogla bi uključiti i smjenu Dodika. Ali sada smo fokusirani na poništenje ili povlačenje odluke. No, uvijek su sve opcije moguće, uključujući i smjene“, kazao je Inzko.

Upitan hoće li EU i SAD staviti Dodika na “crnu listu”, visoki predstavnik je rekao da se i to može desiti, te da i SAD, ali i EU, imaju instrumente za to.

Osvrćući se na izjavu predsjednika RS da je spreman da pod određenim uslovima prolongira održavanje referenduma, Inzko je kazao da se “međunarodna zajednica neće povinovati njegovim uslovima“.

Dodikovi uslovi su bespredmetni. On govori o tome da se odluke ne mogu donositi retroaktivno. To je pitanje za Ustavni sud. Nadalje, on kaže da je najviše osuđenih pred Sudom BiH – Srba. Ne znam je li to tačno, ali sam siguran da je Sud BiH donio najviše oslobađajućih presuda upravo kada su Srbi u pitanju. Nećemo mi ispunajavati Dodikove uslove. On mora ispuniti naše uslove“, izjavio je Inzko.

Osvrćući se na izjavu predsjednika Srbije Borisa Tadića da je spreman da se sastane s visokim predstavnikom, Incko je kazao da je i on spreman za takav susret, ali da nije dobio nikakav zvanični poziv u tom smislu.

On je najavio i da će uskoro govoriti red državnim parlamentom, jer su u tom tijelu donesene odluke i o Sudu i o Tužilaštvu BiH.

Nakon toga mogao bi govoriti u NSRS, gdje bi, naglašava, ponovio stavove o tome da se referendum ne može održati.

Želim to pitanje o referendumu skinuti s dnevnog reda. Ako bi smo mi dopustili da se on održi onda otvaramo vrata za poništenje svih dostignuća iz proteklih 15 godina. To ne možemo dopustiti“, naglasio je Inzko.

Ne znam šta se dešava u vezi s formiranjem vlasti na nivou BiH. Ako treba, međunarodna zajednica je spremna pomoći medijacijom u tom procesu.

Moji su stavovi poznati još od 3. oktobra. Premijer mora biti Hrvat po rotaciji. Državna vlada mora imati što širu podršku, da je čini što više stranaka i jedan od HDZ-ova treba dati državnog premijera –  poručio je Inzko

Inzko nije mogao precizno odgovoriti na pitanje koliko je puta tokom svog mandata koristio bonske ovlasti.

Koliko se mogu sjetiti, upotrijebio sam ih nekih 25 puta“, kazao je.

 

Informer.ba