Izdvojeno Politika Vijesti

Valentin Inzko: Stranački lideri moraju okončati zastoj i stagnaciju

Visoki predstavnik boravi u Washingtonu radi razgovora sa visokim američkim zvaničnicima, uključujući i zamjenika državnog sekretara Williama Burnsa.

Visoki predstavnik Valentin Inzko izjavio je danas u Washingtonu da se politički lideri moraju konačno suočiti sa političkom, ekonomskom i socijalnom zbiljom sa kojom se ova zemlja bori i početi stavljati interese građana na prvo mjesto, tako što će poštovati i provoditi Mirovni sporazum te ispuniti uslove za članstvo u EU i NATO savezu. Oni imaju moć da ostvare ključni napredak i sada je krajnje vrijeme da to učine.

Tokom sastanka sa zamjenikom državnog sekretara Burnsom, visoki predstavnik je istaknuo da je intervencija OHR-a u Srednjobosanskom kantonu doprinijela „otvaranju puta“ za razgovore o novoj koaliciji u BiH. On je rekao da šestorica stranačkih lidera „moraju konačno iskoristiti otvoreni put“ kada se u četvrtak sastanu u Sarajevu.

„Dogovor o Vijeću ministara je davno trebao biti postignut i to će biti dobar početak kako bi se okončao ovaj destruktivni zastoj i omogućilo da se počnu rješavati ozbiljni ekonomski i socijalni problemi sa kojima se BiH suočava,“ izjavio je visoki predstavnik. „Ovaj posao se naprosto ne može odgađati beskonačno.“

Visoki predstavnik Inzko i zamjenik državnog sekretara Burns također su razgovarali o aktuelnim pokušajima osporavanja dejtonskih institucija i visoki predstavnik je istaknuo da napredak ostvaren u provedbi Mirovnog sporazuma ne smije biti poništen.

„Institucije obuhvaćene Aneksom 4. Dejtonskog sporazuma imaju pozitivnu i važnu ulogu za državu i njene građane i one će imati važnu ulogu u budućnosti u kontekstu napretka zemlje ka punim evroatlantskim integracijama. Ove institucije moraju imati podršku,“ rekao je Inzko.

Također se razgovaralo o tome kako neuspjeh u postizanju dogovora o budžetu za 2011. ili 2012. godinu može imati štetne reperkusije po ključne dejtonske institucije i funkcioniranje države.

Ističući odlične radne odnose sa ojačanom Delegacijom EU u BiH, visoki predstavnik je rekao da „integracija u EU i provedba Dejtonskog mirovnog sporazuma nisu međusobno isključivi. Mi radimo kao tim i posvećeni smo tome da osiguramo da Bosna i Hercegovina postigne trajnu stabilnost i prosperitet, poštujući i provodeći Mirovni sporazum i odlučno napredujući ka punim evroatlantskim integracijama.“

On je zahvalio zamjeniku državnog sekretara Burnsu na stalnoj i energičnoj podršci Washingtona Bosni i Hercegovini i OHR-u, stoji u saopštenju iz OHR-a.

Informer.ba