Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Valentin Inzko: Suspenzija odluke CIK-a BiH ostaje na snazi

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je Srni da neće povući suspenziju odluke Centralne izborne komisije BiH kojom je poništen izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH.

“Trenutno od povlačenja odluke nema ništa, a o tome šta su rekli briselski izvora ne znam ništa. Ne razumijem ko je rekao da ću to učiniti, jer iz Brisela sa mnom o ovom pitanju niko nije razgovarao”, rekao je Inzko.

Vijest o povlačenju suspenzije odluka CIK-a BiH objavile su “Nezavisne novine” po saznanju iz diplomatskih izvora u Briselu.

CIK BiH je u martu usvojio odluku kojom je utvrđeno da izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH nije proveden u skladu sa Izbornim zakonom BiH i kojom se poništava njihov izbor.

CIK je prethodno, postupajući po primljenim prigovorima koji se odnose na održavanje konstitutivne sjednice Doma naroda federalnog parlamenta i izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH, utvrdila da nisu bili ispunjeni uslovi za formiranje Doma naroda FBiH, jer izbori za ovaj dom nisu provedeni u svih 10 kantona u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH.

Inzko je krajem marta privremeno suspendovao odluke CIK-a.

 

Srna/Informer.ba