BiH Udarno Vijesti

Valerijan Žujo i ULUBiH dobitnici Šestoaprilske nagrade

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva jednoglasno su na današnjoj sjednici usvojili Odluku o dodjeli pojedinačne Šestoaprilske nagrade Valerijanu Žuji i Odluku o dodjeli kolektivne Šestoaprilske nagrade Udruženju likovnih umjetnika (ULU) BiH.

Književnika Valerijana Žuju za dobitnika ove nagrade predložila je Producentska kuća Flash Production, a kao obrazloženje naveli su višedecenijsko književno i publicističko djelovanje koje je Žujo posvetio vrijednostima Sarajeva.

Za kolektivnu Šestoaprilsku nagradu Sarajeva Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo predložila je Udruženje likovnih umjetnika BiH, a u obrazloženju su naveli da bi dobijanjem ove prestižne nagrade Udruženje na najbolji način obilježilo 65 godina rada.

Kako je obrazložila zamjenica predsjednika Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva Tatjana Ljuić-Mijatović na konkurs za dodjelu nagrade pristiglo je 38 prijedloga koje je Odbor razmatrao i odlučio Gradskom vijeću predložiti ova dva kandidata. Kazala je i da za grupnu nagradu nije pristigao nijedan prijedlog.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen izjavio je novinarima da je, iako nema ingerencije za izbor kandidata za dodjelu ove nagrade, veoma obradovan ovim izborom, budući da je Žujo ozbiljan hroničar historije Sarajeva, a ULUBiH obilježava veoma značajnu godišnjicu poštujući stvaralaštvo BiH.

Predsjedavajući Vijeća Željko Ler također je istaknuo da je Valerijan Žujo veoma zaslužan za doprinos promocije Sarajeva, a ULUBiH je dao veliki broj bh. umjetnika zbog čega su dobitnici i zaslužili Šestoaprilsku nagradu.

Ovogodišnjim laureatima nagrade će biti uručene na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, koja će biti upriličena 6. aprila na Dan Sarajeva.

Na sjednici je svečanu zakletvu položio vijećnik SDP-a BiH Slaven Kovačević koji je ovu dužnost preuzeo od dosadašnjeg vijećnika Ferida Buljubašića budući da je Buljubašić imenovan za sekretara Zajedničkih službi Parlamentarne skupštine BiH.

Fena/Informer.ba