Svijet Udarno Vijesti

Vanredno stanje u Stockholmu: Antirasističke i rasističke demonstracije…

Vanredno stanje u Stockholmu. Policija je prije nekoliko dana dozvolila proteste antirasista i kranje desničarskih organizacija, međutim, neviđeno je kako nisu naslutili da bi moglo doći do problema s obzirom da se protesti dešavaju isti dan.

Oko deset ih je uhapšenih, 26 povrijeđenih.

I dok dobitnici Nobelove nagrade pristižu, centar grada je blokiran zbog sukoba koji su izbili kada je grupa antirasista počela da baca pirotehnička sredstva.

Istovremeno policija je zasutavila dva autobusa sa desničarima iz Danske. Oko 500 ljudi okupilo se u Starom gradu Stockholma gdje bacaju jaja, dimne bombe i ostala sredstva kako bi na taj način iskazali svoje nezadovoljstvo manifestacijom koja ekstremista pod nazivom „Zaustavite neprijatelje Švedske“. Zviždući, udarajući u bubnjeve i uzvikujući razne parole pokušavaju omesti pomenutu manifestaciju. U centru Stockholma još uvijek su jake policijske snage, s obzirom da se, podsjećamo danas održava svečanost povodom Nobelove nagrade. Nad Starim gradom cijelo vrijeme lete helikopteri kako bi nadgledali da li će se neki od demonstranata uputiti prema demonstrantima antirasista. Sve se dešava, dakle u Starom gradu i u blizini kraljevskog dvorca i švedskog Parlamenta.

 

Federalna.ba/Informer.ba