Politika Udarno Vijesti

Vasić: Lagumdžija pao u očima birača, doživjet će mnoge poraze na lokalnim izborima

Iako je lider SDP-a Zlatko Lagumdžija dobio ministarstvo inostranih poslova i tako, naizgled, odnio malu pobjedu, ona se mora smjestiti u mozaik ukupnog poraza njegove politike bošnjačko-esdepeovskog hegemonizma, kojeg je počeo uspostavljanjem nelegalne i neustavne Vlade Federacije BiH, izjavio je izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić.

“Ai, taj poraz treba gledati samo u kontekstu ove aktuelne prepreke – formiranja Savjeta ministara”, rekao je Vasić Srni.

Izvršni sekretar SNSD-a je ocijenio da će Lagumdžija dalje učvršćivati svoj položaj u sferi internacionalnih obmana, sada sa mogućnostima i izvan BiH, jer mu institucija Ministarstva inostranih poslova to omogućava.

“Bez obzira što će to biti samo nešto smišljenija politika Alkalajeve improvizacije, ona će i dalje biti izvan kontrole Savjeta ministara i Predsjedništva BiH”, istakao je Vasić.

Lagumdžija će, istakao je Vasić, svoju bošnjačko-esdepeovsku hegemonističku politiku pokušati da vrati na scenu već na lokalnim izborima sljedeće godine i tako pripremi novi nalet na BiH kroz dvije godine.

“Prema svim pokazateljima, njegove reference su sve manje vidljive očima birača i on će doživjeti mnoge poraze na lokalnom nivou. Ne samo zbog toga što je izgubio svaku podrušku srpskih i hrvatskih birača u Federaciji BiH, već i zbog toga što njegova inostrana djelatnost neće učiniti ništa na unutrašnjem planu“, rekao je Vasić.

Vasić smatra da se sa sigurnošću mogu očekivati novi i bezobzirniji nasrtaji Lagumdžijinog hegemonizma, budući da je riječ o ortodoksnoj prevarantskoj političkoj grupaciji, kao i zbog toga što je Vlada Federacije podržana od unitarističkog inostranog faktora u BiH.

Lideri šest vodećih stranaka u BiH postigli su juče dogovor o formiranju Savjeta ministara i politički dogovor o usaglašavanju tekstova zakona o popisu stanovništva i o sistemu državne pomoći. Srbima su u Savjetu ministar BiH pripala ministarstva finansija, spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i civilnih poslova.

Hrvatima su pripala mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara, ministarstva pravde i ljudskih prava i izbjeglice, a Bošnjacima ministarstva inostranih poslova, bezbjednosti, odbrane i transporta i komunikacija.

Srna/Informer.ba