BiH Udarno Vijesti

Vasić: Pometnja u Sarajevu je pokušaj jeftine samoobmane

Izvršni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Rajko Vasić ocijenio je danas da opšta pometnja koja se digla u Sarajevu povodom izjave Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja u kojoj je Republika Srpska oslovljena najmlađom srpskom državom, samo pokušaj jeftine političke samoobmane i utjehe koja ne može promijeniti dejtonske činjenice i dejtonsku arhitekturu BiH.

On je podsjetio da je Srpska u dejtonski proces i Dejtonski sporazum ušla kao država sa svojom teritorijom i vlasti nad njom, sa svojim demokratskim institucijama, izvršnom sudskom i zakonodavnom vlašću, sa vojskom, policijom i valutom.

Vasić je naglasio da Republika Srpska i danas ima najveći dio tih atributa i državnih instrumenata, pojasnivši da Srpska ima sve ono što imaju i države EU, samo što ovdje ulogu evra igra konvertibilna marka.

Sarajevski slijepci, uključujući i OHR-ove, treba da uzmu u obzir da Srpska ima i svoj institut državljanstva i svaki drugi subjektivitet i nadležnost kao i svaka evropska država. Što akteri Federacije BiH ne žele to da koriste za sebe, čekajući unitarizaciju i stvaranje države Bosne za Bošnjake, to je druga, gubitnička strana medalje“, istakao je Vasić za Srnu.

 

Srna/Informer.ba