Svijet Vijesti

Vašington u kontaktu sa organizacijom “Muslimanska braća”

SAD su ostvarile “ograničene kontakte” sa Muslimanskom braćom, najvećom islamskom organizacijom u Egiptu, radi smirivanja situacije u toj zemlji poslije ustanka, izjavila je američki državni sekretar Hilari Klinton.

Klintonova je tokom boravka u Budimpešti rekla da SAD žele da sarađuju sa svim stranama u Egiptu koje su posvećene miru, protive se nasilju i žele da učestvuju na izborima, prenosi BBC.

Organizacija Muslimanska braća ima veliki broj pristalica u Egiptu, ali je bila ilegalna tokom vladavine svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka. Ova grupa planira da učestvuje kao stranka na parlamentarnim izborima u septembru.

Klintonova je izjavila da administracija predsjednika Baraka Obame i dalje održava “ograničene kontakte sa Muslimanskom braćom, što se povremeno dešava već pet ili šest godina“.

Ona je insistirala da će Vašington u Egiptu i dalje ukazivati na značaj demokratije, nenasilja, poštovanja prava manjinskih grupa i punog uključivanja žena u društvene tokove.

Organizacija muslimanska braća pozdravila je izjavu državnog sekretara SAD, ali je naglasila da do sada nije bilo direktong kontakta između dvije strane.

Komentatori podsjećaju da su zapad i vladajuće strukture u Egiptu i dalje sumnjičavi prema ovog grupi zbog njenog islamističkog programa i istorijskih veza sa radikalnim organizacijama.

 

Informer.ba