BiH Izdvojeno Vijesti

Vatrena stihija u Hercegovini ne jenjava

Požari u BiH gutaju sve pred sobom pa je tako u vatrenoj stihiji vikendicu izgubio F.P. iz zvorničkog naselja Sveti Stefan, dok su u selu Grdeši, na području Trebinja, izgorjeli napuštena kuća i pomoćni objekat.

Vatra, koja danima bukti na planini Prenj, prijeti da zahvati selo Glogošnica, kraj Jablanice. U tamošnjoj Civilnoj zaštiti kažu da su se vatrogascima na terenu pridružili i mještani, koji pokušavaju da odbrane kuće, a poslat je i zahtjev Oružanim snagama (OS) BiH, kako bi stigla i pomoć helikoptera.

Mještani javljaju da je vatra nadomak sela i da čekaju da se spusti u ravnicu kako bi je gasili, s obzirom na to da je plamen trenutno na veoma strmom terenu s kojeg prijete i odroni.

Ne vidimo u kakvom je stanju plato Prenja, jer je nepristupačan, ali vatra se nevjerovatnom brzinom širi prema selu. Svim silama pokušavamo da je zaustavimo, ali ovoliki obim i požarnu liniju teško je kontrolisati. Još nemamo informaciju od OS BiH. Naše je da se borimo, ali ne znamo do kada ćemo moći to da činimo tijelima“, kazao je “Nezavisnim” Omer Nezirić, pomoćnik opštinskog načelnika za civilnu zaštitu.

Kako je trenutno najteža situacija na ovom području, a vatru na Rujištu kod Mostara vatrogasci i ruski helikopter tek su stavili pod kontrolu, Sadik Ahmetović, ministar bezbjednosti BiH, zatražio je danas i pomoć iz Turske.

Stanje na požarištima u istočnoj Hercegovini danas je bilo stabilnije jer je dio požarišta pod kontrolom. U trebinjskom naselju Tini oko podneva izbio je požar u neposrednoj blizini zgrada i tekstilnog preduzeća “Novoteks”, ali je brzom intervencijom policije i vatrogasaca ugašen.

Srećom, lokalizovani su požari koji su na ovaj lokalitet prelazili s teritorije Crne Gore. Trenutno se čuvaju požarišta kako vatra ponovo ne bi buknula. Ruski helikopter još nije stigao jer je raspoređen oko Mostara i ne znamo kada će i da li će stići u Trebinje. Znam samo da je trenutno najkritičnije u Konjicu i Jablanici“, kazao je Milimir Doder, direktor Republičke uprave Civilne zaštite RS.

Miodrag Batinić, komandir Vatrogasne jedinice Trebinje, kaže da je i dalje aktivan požar na Trebinjskim brdima, ali da na tom području djeluje helikopter OS koji je mnogo pomogao.

I požarišta na području sela Grmljani, Sedlari i Diklići su pod kontrolom jer se smirio i jak vjetar koji je rasplamsavao i raznosio vatru“, dodaje Batinić.

Istovremeno, jedan krak požara u rejonu Kačanj, u opštini Bileća, stavljen je pod kontrolu, dok se drugi od sela Davidovića spušta prema selu Fatnici u nepristupačnom terenu. I požar iz bilećkog sela Mirilovići spušta se do Viduša, gdje je teren, takođe, nepristupačan.

Nezavisne/Informer.ba