BiH Udarno Vijesti

Već drugi dan blokiran centar Cazina

Radnici Građevinskog poduzeća “Elektrometal” iz Cazina, već drugi dan, mašinama i vozilima, blokira novoizgrađeni trg “Alije Izetbegovića” u ovoj općini, zbog neizmirenja dugovanja prema njihovoj firmi.

Platu, kako tvrde, nisu dobili od augusta.

Direktor “Elektrometala” Ismet Hrle kazao je novinarima da investitor, općinski Komunalno-stambeni fond, ne izvršava obaveze prema njima kao izvođaču radova od augusta prošle godine.

Prema njegovim riječima, 70 posto radova je završeno i dugovanja su dostigla milion maraka. Inače, ukupna vrijednost projekta je oko 1,6 miliona maraka, a do sada je Fond uplatio 800.000, dodao je Hrle.

Pored radničkih potraživanja, dospjele su i obaveze “Elektrometala” prema drugim dobavljačima i banci, tako da su bili prinuđeni na ovakav korak, kazao je Hrle.

S druge strane direktor Komunalno-stambenog fonda Ibrahim Tatarević sve to opovrgava. Kako tvrdi, Fond je izmirio sve svoje obaveze i ovo je primjer samovolje “Elektrometala”.

”Do sada je uplaćeno preko 800.000 KM i ukoliko smatraju da su oštećeni, zašto nisu svoja prava potražili na sudu”, istakao je Tatarević najavljujući za sutra raskid ugovora sa ovom firmom.

Načelnik Općine Cazin, Nermin Ogrešević kazao je novinarima da se ovdje radi o zloupotrebi radnika od strane vlasnika i onih koji upravljaju firmom, te iznošenju neistina i dezinformiranju javnosti.

”Sve dosadašnje obaveze su izmirene, a ukoliko bude novih i one će biti plaćene”, ustvrdio je Ogrešević naglašavajući da je izvođač probio rok za 50 dana, za šta će plaćati penale. Uz to, kako je dodao, neki radovi su urađeni nekvalitetno što je konstatirao nadzorni organ i to neće biti plaćeno.

Smatra da se radi o režiranoj političkoj igri, jer se bliže lokalni izbori. Nezadovoljan je što policija nije učinila ništa da spriječi ovu blokadu, jer je saobraćaj bio protočan i za vrijeme izvođenja radova.

Policija već drugi dan nije reagirala u ovom slučaju, niti su se očitovali po pitanju blokade trga u centru Cazina.

Foto: cazin.net

 

Fena/Informer.ba