Crna hronika Udarno Vijesti

Već nekoliko dana nema vijesti o 120 mještana odsječenog sela Zijemlja

Za oko 120 mještana sela Zijemlja u opštini Istočni Mostar ništa se ne zna već 72 sata, jer su bez struje i telefonskih veza, pa je onemogućen bilo kakav kontakt sa njima, potvrdio je jutros Srni načelnik opštine Istočni Mostar Radovan Palavestra.

On je istakao da su ga mještani Zijemalja kada su se posljednji put čuli obavijestili da jedan broj sela nema ni vode, što dodatno veoma usložava situaciju.

“Ima više sela u kojima se nalaze djeca i stariji, a mi smo nemoćni da bilo šta uradimo kako bismo im pomogli, tako da su prepušteni sami sebi i potpuno odsječeni”, rekao je Palavestra i dodao da misli da mještani još nisu ostali bez hrane.

On je apelovao da Vlada Republike Srpske prioritetno djeluje kako bi se putno deblokirao sjeverni dio opštine i spasilo stanovništvo.

Palavestra kaže da su se za pomoć obratili i nadležnom ministarstvu i Republičkoj upravi Civilne zaštite.

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milimir Doder rekao je Srni da pripadnici Uprave  pokušavaju dodatnim mašinama da se probiju do sela Zijemlja i da im je ostalo još 20 kilometara.

On je rekao da je na području Sarajevsko-romanijske regije situacija i dalje teška, jer ima dosta sela i zaselaka koji su odsječeni, ali da je najteža i dalje u opštini Kalinovik.

“Helikopteri Helikopterskog servisa RS već su na terenu na Sokocu odakle će i danas pružati pomoć ugroženom stanovništvu”, istakao je Doder.

On je rekao da je tema današnje sjednice Republičke uprave Civilne zaštite, kojoj bi trebalo da prisustvuje i ministar uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić, vanredna situacija izazvana ogromnim snježnim padavinama.

Doder je naveo da je planirano da nakon sastanka sa ministrom obiđe Sokolac, Han Pijesak, Istočni Stari Grad, a moguće i Kalinovik kako bi se Rešićeva uvjerila u kakvoj su situaciji područja zahvaćena nevremenom.

 

Srna/Informer.ba