BiH Izdvojeno Kultura Vijesti

Večeras svečano otvorenje mosta kod Akademije likovnih umjetonsti

Uz prigodan kulturno-umjetnički program, u srijedu 22. augusta u 20.00 sati, planirano je otvorenje novoizgrađenog pješačkog mosta koji povezuje Radićevu ulicu s Akademijom likovnih umjetnosti u Sarajevu, simboličnog naziva “Festina lente – Požuri polako”, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.

U ime Općine Centar kao investitora, most će otvoriti načelnik Općine Centar Dževad Bećirević.

Radi se o najvećem projektu realiziranom sredstvima Općine Centar tokom posljednjih godina, čija je vrijednost skoro dva miliona KM.

Za izgradnju mosta su angažirane firme ŽGP i Divel iz Sarajeva, te Metalno iz Zenice, u saradnji s firmama “TTO” i “Deling”.

Most je čelične konstrukcije, sa staklenom ogradom, obložen aluminijskim pločama – talpama. Raspon mosta iznosi 38 metara, a širina se kreće od četiri do sedam metara.

Projekat mosta je urađen na osnovu idejnog rješenja tadašnjih studenata druge godine Produkt dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti, Amile Hrustić, Adnana Alagića i Bojana Kanlića.

Općina Centar je također s gotovo pola miliona KM finansirala i sanaciju šetnice duž Obale Maka Dizdara, koja s novim mostom čini jedinstvenu cjelinu.

Informer.ba