Region Udarno Vijesti

Većina mladih smatra da bi život bio bolji da je SFRJ opstala

Većina pripadnika generacije iz 1971. i 1991. godine koji žive u državama zapadnog Balkana smatra da bi život bio bolji da je SFRJ opstala – rezultati su istraživanja koje je predstavljeno u Fondaciji “Bos” u Berlinu.

U istraživanju Evropskog fonda za Balkan, koje je obavljeno  od 25. septembra do 17. oktobra prošle godine, učestvovalo je više od 2.000 ljudi rođenih 1971. godine koji pripadaju posljednjoj generaciji Jugoslovena, kao i oni rođeni tačno 20 godina kasnije, koji se ne sjećaju ratova, sukoba i raspada starog sistema.

Istraživanje je provedeno u  BiH, Hrvatskoj,  Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji ( i Kosovu) i Albaniji.

Prema rezultatima koje je predstavio Srđan Bogosavljević iz Ipsos Stratedžik marketinga, povjerenje u pripadnike drugih naroda kod većine ispitanika je na veoma niskom nivou.

Većina njih, sa izuzetkom stanovnika Hrvatske, Srbije (tj. sa Kosova),  i pripadnika starije generacije Hrvata u BiH, smatra da bi život bio bolji da je SFRJ opstala sa istim političkim sistemom i odnosima između republika kao za vrijeme vladavine Josipa Broza Tita.

Osim starije generacije Srba u BiH i u Srbiji, većina ispitanika ipak smatra da je raspad SFRJ bio neizbježan.

Većina iz obje generacije, osim onih koji žive u Hrvatskoj i Srbiji, podržava članstvo ili proces ulaska svoje zemlje u Evropsku uniju.

Protiv članstva u Uniji je u Hrvatskoj 33 odsto generacije posljednjih Jugoslovena, i 44 odsto rođenih 1991. godine. U Srbiji se tako izjašnjava 47 odsto starije generacije, i 48 odsto rođenih 20 godina kasnije.

Veći broj pripadnika posljednje generacije Jugoslovena u Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji i BiH smatra da su šanse za zaposlenje, ekonomska sigurnost i životni standard bili bolji u vrijeme njihovih roditelja.

Istraživanje pokazuje da pripadnici obje generacije nisu mnogo putovali u EU, a izuzetak je Hrvatska, gdje je većina ispitanika u više navrata posjetila zemlje Unije.

U mogućnost raspada EU vjeruje većina rođenih 1971. godine u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, kao i Srbi u BiH, dok su mlađe generacije optimističnije kada je reč o budućnosti EU.

Najveći broj ispitanika smatra da dijeli kulturu sa drugim zemljama zapadnog Balkana, ili je barem ambivalentno prema tom pitanju, prenosi “Blic” – internet izdanje.

Srna/Informer.ba