BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Vehabije žele biti Dodikove komšije, kupuju zemljište kod Laktaša

Početkom decembra, četvorica vehabija u zelenom volkswagenovom kombiju švicarskih registarskih tablica, pokušala su da kupe imanje u blizini kuće predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u mjestu Bakinci  kod Laktaša.

Navodno, vehabije su hrvatskim povratnicima, ali i Srbima u selu Kozara, nudili po 300.000 KM za imanja, ali niko od njih nije prihvatio da im proda imovinu koja vrijedi znatno manje od ponuđene cijene, piše ”Glas Srpske”.

Iz potkozarskog sela Kozara, kako navodi ovaj list, kao na dlanu se vidi imanje Dodikovih u Bakincima.

Vehabije su prvi put u selo Kozara dolazile krajem jula prošle godine i dvojici Hrvata nudile da kupe njihovu imovinu.

Jedan od Hrvata kome su vehabije dolazile je i Mirko Agatić, koji kaže da su mu za imanje davali novca koliko kaže ili koliko želi kilograma zlata.

”Parkiralo se zeleno vozilo iz kojeg su izašle tri osobe sa bradama i dužom kosom i predstavile se samo kao muslimani. Sjeli su ispred kuće i ispitivali me koliko imam zemlje i da li bih je prodao. Rekao sam da nije na prodaju. Sa namjerom da ih odbijem, rekao sam da mi daju 200.000 eura, a oni su rekli da će odmah dati 300.000 maraka i da se dogovorimo, iako moje imanje puno manje vrijedi”, rekao je Agatić i dodao da su i komšiji Slavku Dizdaru davali koliko god zatraži za zemlju i porušenu kuću. Kaže da su vehabije kod Dizdara bile u julu, a kod njega krajem septembra.

Radnici angažovani na izgradnji autoputa Banja Luka – Gradiška pronašli su u novembru prošle godine u žbunju pored puta nekoliko torbi u kojima su bila lična dokumenta i materijali na arapskom jeziku, dva Kurana te maskirna uniforma i beretka.

Torbe su slučajno otkrili na dijelu puta iznad Romanovaca, takođe u blizini Dodikovog imanja.

Nekoliko dana poslije, u napuštenoj kući Ostoje Baštinca u selu Miljevićima, udaljenom tri kilometra od Dodikovog imanja, pronađen je jedan bacač, četiri mine i drveni sanduk municije.

 

Srna/Informer.ba