Region Vijesti

Vekić: Stjepan Mesić laže

Predsjednik stranke “Hrvatska straža” i bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić danas je u Osijeku ocijenio lažnom izjavu bivšega predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića da je on (Mesić) bio nazočan “kada je jedan tadašnji ministar, koji je također ovih dana prilično glasan, referirao Tuđmanu da se srpska sela u zapadnoj Slavoniji pale u tri smjene”.

 Na današnjoj konferenciji za novinare Vekić je tu izjavu bivšega hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića ocijenio napadom na prvoga hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana. Istaknuo je  kako je tim istupom Stjepan Mesić ustvrdio da je tadašnje “hrvatsko političko i vojno vodstvo znalo što se događa, ali da to nije spriječilo“.

 Vekić smatra da time bivši predsjednik Mesić proziva njega i pokojnoga predsjednika Franju Tuđmana, ali da, kako je rekao, pritom i laže te ustvrdio da su “neke kuće spaljene, a bile bi spaljene i opet, jer su predstavljale uporišta teroristima”.

 “Tamo nije ubijen ni jedan civil, jer su civili napustili svoja sela. To su sela, sa srpskim stanovništvom, ali to su četnička sela“, ustvrdio je Vekić . Kao dokaz za svoju tvrdnju spomenuo je zločine u mjestima Četekovac, Voćin, Mikleuš i Balinci gdje, kako je rekao, “Hrvate nije ubijala JNA, ni dobrovoljci iz Srbije i Crne Gore, već mjesni četnici, za čijim spaljenim kućama sada žali Stjepan Mesić“.

 Vekić je ustvrdio da predsjednik Franjo Tuđman nije znao ni za kakva paljenja srpskih sela, čak ni za ona, kako je rekao, “na što smo imali pravo, jer mu nismo referirali na takav način“. Za Vekića,  Mesićeva izjavu o njemu treba značiti da je već osumnjičen.

Na kraju se Ivan Vekić zapitao “komu je potrebno da se, osim generala, osude i najviši civilni dužnosnici” te na to pitanje i odgovorio da je to potrebno onima koji pokušavaju dokazati da je Hrvatska stvorena na zločinu.