Svijet Udarno Vijesti

Velika Britanija ustrajna u dijalogu. Ne žele napasti Ekvador

Velika Britanija popustila je i odlučila kako će ipak radije pokušati mirnim putem doći do osnivača WikiLeaksa nego da napadne “uđe” u ekvadorski teritorij upadom u veleposlanstvo kako bi izručila Juliana Assangea Švedskoj.

Ostajemo ustrajni u dijalogu koji smo započeli s ekvadorskom vladom – objasnila je jučer glasnogovornica britanskog ministarstva vanjskih poslova.

Ipak, čini se kako bez obzira na sav taj dijalog Britanija želi biti potpunosti sigurna kako Assange neće išetati iz ekvadorskog veleposlanstva pa je i noćas zgradu veleposlanstva “čuvalo” barem 12 policajaca u uniformama, javljaju iz WikiLeaksa.

Ekvador je, podsjetimo, Assangeu odobrio politički azil, a u subotu su članice Organizacije američkih država, izuzev Kanade i SAD-a, poduprle odluku Ekvadora naglašavajući kako se mora poštovati suverenitet svake države, pa tako i veleposlanstava koja joj pripadaju te se “osudile uporabe sile u rješavanju konflikata”, prenosi RT.

Ekvadorski predsjednik naglasio je kako će Ekvador na sve načine štititi Assangea koji je, nakon dobivanja azila, pod njihovom zaštitom.

Informer.ba