Svijet Udarno Vijesti

Veliki broj žrtava u nesreći libijskog broda

Ujedinjene nacije su danas saopćile da je malo putnika preživjelo jučerašnji udes prenatrpanog broda sa oko 600 migranata koji se raspao u moru i potonuo u blizini obala Libije.

UN optužuje libijsku vladu za saučesništvo u povećanom broju smrtonosnih incidenata ove vrste.

Naime, međunarodne agencije navode da su neki imigranti ispričali da su ih libijski vojnici puškama tjerali da se ukrcaju na opasno prenatrpane brodove, prenosi AP.

Portparol Moamera Gadafija Musa Ibrahim rekao je da je povećana ilegalna imigracija cijena koju plaćaju evropske zemlje zbog vojne i političke podrške pobunjenicima.

UN je dao stravičnu sliku jučerašnje nesreće u kojoj su se imigranti, mnogi iz Somalije, gušili i davili pod palubom naočigled ljudi koji su se nalazili na obali u Tripoliju.

Znamo da ima nekoliko preživjelih koji nisu znali da plivaju, ali su se ipak nekako domogli obale, ali njih je veoma malo“, izjavila je Melisa Fleming, glasnogovornica Visokog komiteta za izbjeglice (UNHCR).

Fleming je kazala i da je jedan somalijski diplomat u Tripoliju rekao UNHCR-u da je do sada pronađeno i izvučeno 16 tijela utopljenima među kojima i tijela dviju beba.

 

fena/informer.ba