Region Udarno Video Vijesti

VIDEO – Veliki požar u Rafineriji nafte Sisak

Požar velikih razmjera izbio je danas u sisačkoj rafineriji nafte. Prema prvim informacijama došlo je do zapaljenja u području Kombiniranog postrojenja 6 Rafinerije Sisak.

Zapalilo se gorivo u produktovodu koji se nalazi između spremnika za gorivo i postrojenja za kreking u Kombiniranom postrojenju 6. Uzrok požara zasad nije poznat.

U gašenju požara učestvovala je Vatrogasna jedinica INA-e te JVP Sisak. Na teren su upućene i sve vatrogasne snage Sisačko-moslavačke županije, 2 hemijska vozila i 1 zapovjedno vozilo iz JVP-a Zagreb te 2 helikoptera i 3 Air Tractora HRZ-a i PZO-a.

Hlađenjem postrojenja i spremnika pokušavaju spriječiti daljnje širenje požara i ekološku katastrofu. Požar u rafineriji Sisak trenutno je pod kontrolom zemaljskih gasitelja te su prema zapovjedi vatrogasnog zapovjednika Sisačko- moslavačke županije povučene zračne snage koje su bile planirane za gašenje.

Stožer za zaštitu i spašavanje grada Siska izvijestio je da u požaru koji je izbio danas u 10.30 sati u sisačkoj rafineriji nije bilo ozlijeđenih među vatrogascima i zaposlenicima sisačke rafinerije te da nema akutnog trovanja zbog dima pa se ne očekuje da će se takvo trovanje pojaviti među stanovnicima obližnjih naselja.

Stožer navodi da su požar zaustavile specijalna vatrogasna postrojba rafinerije nafte i javna vatrogasna postrojba grada Siska te postrojbe iz okolnih gradova. Zahvaljujući tome, požar se nije širio na druge pogone u rafineriji.

Kako se vidi, dimni stup je znatno smanjene gustoće te se očekuje, ako vremenske prilike ostanu povoljne kao i do sada, da će nakon nekog vremena dim i nestati. Iz stožera navode i da stanje u rafineriji koordinirano prate sve mjerodavne službe te upozoravaju stanovnike da zbog znatiželje ne prilaze rafineriji kako ne bi ometali sanaciju.

 

Informer.ba