Nauka Vijesti Zanimljivosti

Veliko otkriće: Na Jupiterovom mjesecu Europi pronađeni dokazi o postojanju jezera

Novo istraživanje, koje upućuje da na Jupiterovom mjesecu Europi postoji vodena masa veličine Velikih jezera u SAD-u svega 3 kilometra ispod mjesečeve ledene površine, dovela je naučnike korak bliže saznanju da li je zaleđena Europa pogodna za razvoj života.

NASA-ini naučnici su godinama smatrali da se ispod Europine površine nalazi ogromni okean, veći nego li svi okeani na Zemlji zajedno. No s obzirom da je mjesec toliko udaljen od Zemlje, mislilo se da je ledena površina debela na desetke kilometara.

Sada, analizirajući podatke prikupljene NASA-inom letjelicom Galileo otkrivene su ledene gromade na površini Europe, što upućuje na interakciju mjesečeve ledene površine i podzemne vodene mase.

Prema Britney Schmidt, vodećoj autorici studije predstavljene u uglednom naučnom časopisu Nature, između površine i okeana postoji protok nutritivnih tvari i energije.

“Ta činjenica mogla bi značiti da u Europinom okeanu postoji život”, smatra Schmidt.

Istraživači su utvrdili da se iz mjesečeve unutrašnjosti isijava toplina, koja topi led u blizini površine. Toplina stvara malena jezerca unutar same ledene kore Europe, što može dovesti do urušavanja kore iznad njih.

Dok su znanstvenici sigurni u svoje otkriće, NASA tvrdi kako je jedini siguran način slanje svemirske letjelice na Europu, prenosi Jutarnji list.

 

Informer.ba