Svijet Vijesti

U Venecueli oslobođeno više od 2000 zatvorenika

Vlasti u Venecueli oslobodile su više od 2.000 zatvorenika kako bi poboljšale uvjete u preopterećenim zatvorima širom zemlje, javili su danas državni mediji.

Ovaj program odnosi se samo na zatvorenike koji su osuđeni na zatvorske kazne u trajanju do pet godina i koji se dobro vladaju, a u obzir se uzimaju i priroda krivičnog djela koje su počinili, kao i njegov utjecaj na društvo, prenio je Reuters.

Grupe za ljudska prava ističu da je kazneni sistem te južnoameričke zemlje u krizi budući da u zastarjelim zatvorskim kompleksima, koji su projektirani za smještaj 13.000 zatvorenika, boravi skoro 50.000 ljudi.

Za sada nije poznato koliko će još zatvorenika u okviru ovog programa biti oslobođeno, ali je ministrica za kazneno-popravna pitanja Iris Varela rekla da bi čak 20.000 zatvorenika koji ne predstavljaju opasnost za društvo trebalo da se oslobodi.

Ovo pitanje sve više dobija na značaju uoči predsjedničkih izbora koji će se održati sljedeće godine, a pažnju međunarodne javnosti privuklo je naročito u junu kada je angažirano 3.500 vojnika kako bi se okončale nasilne pobune i pucnjave u jednom zatvorskom kompleksu blizu Karakasa.

Poslije nasilja u zatvoru Rodeo u gradu Gvarneras, u kome je poginulo najmanje 22 ljudi, predsjednik Venecuele Hugo Chavez naredio je da se osnuje novo ministarstvo za kazneno-popravna pitanja.

 

Fena/Informer.ba