BiH Udarno Vijesti

Verifikovan dogovor SDA, Naše stranke, Stranke penzionera, SDU, SBiH, i BPS: Gradonačelnik Kljuić, zamjenik Našoj stranci?!

Pregovori koalicijskog bloka SDA – SDU na lokalnom nivou sa Našom strankom idu zadovoljavajućim pravcem. Ovo je u izjavi za Oslobođenje kazao Emir Zlatar, predsjednik KO SDU, koji je naglasio kako je već dogovoreno da se formiraju vijećničke većine.

U bloku koji je dogovorio zajedničko djelovanje nalaze se Naša stranka, Stranka penzionera, SDU, SBiH, SDA i BPS. Također, dogovoreno je da se konsenzusom izaberu rukovodstva općinskih i Gradskog vijeća, te gradonačelnik Sarajeva i njegovi zamjenici, pojasnio je Zlatar.

Prema Zlatarovim riječima, ono što je najbitnije u dogovoru navedenih stranaka su principi na osnovu kojih će djelovati.

Nikome vrata našeg bloka nisu zatvorena. Stjepan Kljuić ostaje naš kandidat za gradonačelnika i očekujemo da Naša stranka, koja ima svog nestranačkog kandidata, prihvati poziciju dogradonačelnika Sarajeva. Jasno je da imamo dva veoma kvalitetna kandidata, ali cijenim da će Naša stranka, ipak, prihvatiti Kljuića, kojeg je SDU predložio mnogo prije održavanja lokalnih izbora, zaključio je Zlatar.

Dennis Gratz, predsjednik Naše stranke, potvrdio je da su pregovori još u toku.

Nadamo se pozitivnom ishodu. Dogovaramo se isključivo u vezi sa četiri gradske općine, a da li će biti nekih dogovora u budućnosti o višim nivoima to ne mogu isključiti. U ovom trenutku su nam interes četiri gradske općine, naš program i naš nestranački kandidat Jakob Finci za poziciju gradonačelnika Sarajeva, naglasio je Gratz.

S druge strane, Zlatar je izjavio kako

je SDU u bilateralnim sastancima već pozvao Našu stranku da se priključi većini u Skupštini Kantona Sarajevo.

U Kantonu nema koalicije već samo sporazum o političkom djelovanju koji je napravljen na bazi principa. Pozvali smo Našu stranku da nam se priključi i očekujem da će oni naš prijedlog razmotriti u rukovodstvu stranke. Prema prvim utiscima, moglo se vidjeti da ni tu stavovi nisu mnogo udaljeni i može se očekivati dogovor u narednom periodu, kazao je Zlatar.

 

Oslobođenje/Informer.ba