BiH Udarno Vijesti

Vernes Buljugija se htio spaliti ispred zgrade Vlade FBiH!

Vernes Buljugija, predsjednik Sindikata mašinovođa “Željeznica FBiH” koji je dobio otkaz u kompaniji, htio se u petak spaliti pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu, ali je na kraju odustao od te nakane.

Kako su rekle njegove kolege, kap koja je prelila čašu bila je posljednja sjednica Vlade FBiH, koja je prihvatila izvještaj o radu “Željeznica FBiH” u prošloj godini, iako su revizori dali na njega negativno mišljenje i utvrdili niz nepravilnosti.

“Buljugija je ogorčen na Vladu FBiH, Ministarstvo i Upravu firme zbog nepravedno datog otkaza. Umoran je od dokazivanja istine. Kolege su ga odgovarale i srećom je odustao od svoje namjere. Čuo sam se s njim. Smirio se, kući je”, kazao je Jasmin Kurić, koji je takođe dobio otkaz i bio je sekretar Sindikata mašinovođa, pišu Nezavisne novine.

Buljugija je Vladi FBiH u četvrtak uveče uputio obavijest da će se spaliti u petak u 11 sati. Ispred Vlade FBiH u petak su bili i vatrogasci spremni da reaguju u slučaju da Buljugija ostvari ove prijetnje.

Buljugija, kojeg nismo uspjeli kontaktirati, otkaz je dobio zajedno sa šest kolega s kojima je nedavno tri dana štrajkovao glađu ispred zgrade željezničke stanice u Sarajevu. Štrajk su prekinuli pošto im je ministar prometa i komunikacija FBiH Enver Bijedić obećao da će Vlada FBiH u utorak raspravljati o kompaniji.

Buljugija je otkaz dobio zbog davanja izjava medijima kojima je, kako je ocijenila Uprava firme, iznio službene tajne. Tada je Buljugija kazao da je iznosio podatke iz revizorskog izvještaja. Ostala šestorica otkaz su dobili zbog nelegalne obustave saobraćaja 10. augusta. Vozove su zaustavili jer je Buljugija bio privremeno suspendovan.

Buljugijin otkaz potvrdilo je Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH s obzirom na to da zakon nalaže ovu proceduru ukoliko je riječ o sindikalnom aktivisti. Preostala trojica sindikalaca, od šest radnika koji su dobili otkaz, još čekaju na odluku Ministarstva.

Informer.ba