Politika Udarno Vijesti

Vesna Pusić: Razmotriti mogućnost trećeg hrvatskog entiteta

Visokopozicionirana funkcionerka Hrvatske narodne stranke i Kukuriku koalicije Vesna Pusić smatra da je potrebno razmotriti zalaganje za treći, hrvatski entitet u BiH, kako bi se što prije normalizovali odnosi u BiH.

“Potrebno je razmotriti zalaganje za treći, hrvatski entitet, ako će to doprinijeti stabilizaciji BiH. No, jedinstvena BiH je hrvatski nacionalni interes’‘, rekla je Pusićeva.

Pusićeva, koja pretenduje na funkciju ministra inostranih poslova Hrvatske, iznoseći ključne prioritete spoljnopolitičke orijentacije službenog Zagreba, istakla je da su to odnos prema EU, međusobne optužbe sa Srbijom i tema problema zvanog BiH, piše “Večernji list”, izdanje za BiH.

Ona je i ranije govorila da postojanje i hrvatskog entiteta ne bi pogoršalo stanje u BiH jer, kako je ocijenila, ”ovo što postoji, dovelo ih je u pat-poziiciju”.

”Sugestija ili ideja sa pet entiteta ili tri koja priznaju postojeće stanje na terenu i dva koja projektuju poziv na buduće stanje samo je jedna od ideja”, kaže Pusićeva.

Prema njenim riječima, niko iz Hrvatske neće ni htjeti ni moći da BiH nameće bilo šta, ali ”otvorena rasprava o tome na koji način obezbijediti da BiH gradi svoje institucije, to je svakako bitna rasprava”.

Pusićeva je dodala da je od ključnog značaja da se ‘‘sva tri naroda u BiH osjećaju dobro i da budu slobodni da budu ono što jesu”.

“Večernji list” navodi da i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović smatra da su razgovori o trećem entitetu u BiH legitimni, ali on ipak insistira na neophodnosti da za takvu ideju mora biti obezbijeđena opšta saglasnost sva tri naroda i dva entiteta u BiH, mada sumnja da trenutno postoji takva većina.

 

Srna/Informer.ba