Svijet Udarno Vijesti

VIDEO: Al Jazeera objavila snimak Gadafijevog tijela

AFP JE objavio fotografije hapšenja Moamera Gadafija na kojima se vidi donedavni libijski vođa obliven krvlju. Al Jazeera je objavila snimak pukovnikovog tijela. NTC je na press konferenciji službeno potvrdio da je Gadafi ubijen.

Al Jazeera je objavila kako je Moamer Gadafi preminuo od ranjavanja nakon što je uhapšen. Al Jazeera se poziva na neimenovanog visokog dužnosnika iz libijske prijelazne vlade. NATO još nije ništa ni potvrdio niti demantovao.

 

Vijest o hapšenjeu i ubistvu objavile su sve svjetske agencije, pa i libijska televizija, koja je objavila da je Gadafi odveden u Misratu. Iz Bruxellesa su priopćili da je NATO jutros gađao kolonu kamiona “zelene”, Gadafijeve vojske. Pojavljuju se i informacije da će Gadafijevo tijelo zbog sigurnosnih razloga biti sklonjeno na tajnu lokaciju.

Reuters se poziva na izjavu Abdela Majida, iz libijske tranzicijske vlade, koji je ustvrdio kako je Gadafi uhapšen te da je ranjen u obje noge. “Uhapšen je. Ranjen je u obje noge. Odvezla su ga ambulantna kola“, potvrdio je za agenciju Reuters član Nacionalnog prijelaznog vijeća Abdel Majid. Al Jazeera javlja kako je uhapšen jedan visoko pozicionirani dužnosnik međutim ne navode ime. Agencija AFP prenijela je izjavu dužnosnika Prijelaznog vijeća Mohameda Leitha koji je rekao da je Gadafi uhapšen i teško ranjen, ali da još uvijek diše. Libijom je vladao 42 godine, prenosi Index.

Informer.ba