Svijet Udarno Vijesti

VIDEO/ Američki kritičari: Da je burek došao u Ameriku prije 30 godina, danas ne bi jeli pizzu

Prema pisanju američkih novina New York Times, da je burek došao u Ameriku prije 30 godina, danas nikad ne bi jeli pizzu. Naime, Amerikanci su napravili recenziju restorana autentične balkanske kuhinje pod nazivom “Djerdan” koji se nalazi u Queensu. Njega je otvorio Hamo Medunjanin, rođeni Crnogorac. Hamo je inače završeni pravnik koji nikad nije mislio da će za 20 godina prodavati burek u New Yorku, ali kako sam kaže: “Mislim da burek ima budućnost u Americi i ne samo Americi”.

No, Hamo je zanat naučio od svog oca koji je svoj zanat izučio u Turskoj, a obrt je otvorio još 1936. godine. “Sve ovo ima svoje korijene a taj korijen je iz davne 1936. godine. Moj otac je započeo slastičarski i pekarski zanat u Peći na Kosovu da bi ga završio u Izmiru u Turskoj. Vratio se 1936. u Peć i otvorio restoran i dao mu ime Djerdan”, kaže Hamo koji je tokom rata 1990-ih godina morao napustiti Crnu Goru te je tako završio u Americi.

“Od 1992. godine počinje moja izbjeglička priča, prvih pet godina mog pakla. U trenutku kada je Sarajevo bilo podijeljeno, moja supruga se nalazila u jednom dijelu ja u drugom. Ja sam uspio izići ona je ostala. Tako smo bili odvojeni gotovo dvije godine“, ispričao je Hamo za dnevniavaz.ba.

Nakon prvog restorana, Hamo i supruga kasnije su otvorili još nekoliko restorana, a danas se “Djerdan” nalazi i na listi planetarno poznatog vodiča Rough Gide. Osim toga, prodaje i polugotove proizvode poput bureka i pita, a jedan od brojnih kritičara rekao mu je: “Da je burek došao u Ameriku prije 30 godina, danas bi Amerika jela burek, a ne pizzu”., što Hamo nikad neće zaboraviti.

 

Informer.ba