Izdvojeno Svijet Udarno Video Vijesti

VIDEO/ Američki nosač aviona doplovio nadomak Irana

Američki nosač aviona USS Abraham Lincoln stigao je u četvrtak u Arapsko more, rekli su mornarički  dužnosnici, što je vjerojatno uvod u testiranje nedavnog iranskog upozorenja protiv slanja američkih nosača kroz Hormuški moreuz, izvijestio je CNN.

Lincoln se pridružuje nosaču USS Carl Vinson, koji je već u regiji, čime se američka ratna mornarica vraća svom standardu sa stalnom prisutnošću dva nosača na tome području. Nosač aviona USS John Stennis napustio je regiju u zadnjih nekoliko dana i sada se vraća u SAD kroz zapadni Pacifik.

Lincolnovim dolaskom ostvareni su preduvjeti za povratak američkog nosača u Perzijski zaljev kroz Hormuški moreuz, po prvi puta nakon nedavne eskalacije napetosti s Iranom.

Američki vojni dužnosnici rekli su za CNN da će Sjedinjene Države nastaviti dugogodišnju vojnu praksu stacioniranja nosača aviona u Perzijskom zaljevu, a nije rečeno kada će on proći kroz Hormuz zbog  sigurnosnih problema oko Irana.

Prije nekoliko sedmica, dok je Stennis napuštao zaljev, iranski dužnosnici upozorili su Sjedinjene Države da ne šalju drugi nosač. U posljednjih nekoliko godina, Sjedinjene Države većinu vremena drže jedan nosač u Perzijskom zaljevu, a jedan u sjevernom dijelu  Arapskog mora, s pripadajućim borbenim skupinama pratećih brodova.

Ministar odbrane Leon Panetta izjavio je da se američka mornarička i vojna prisutnost u regiji neće mijenjati, te da je njen trenutni nivo dovoljan za rješavanje bilo koje novonastale situacije.

Uvijek smo održavali vrlo snažnu prisutnost u toj regiji, izjavio je Panetta u srijedu.

Tamo imamo flotu ratne mornarice, imamo vojnu prisutnost u toj regiji. Stalno smo održavali snažnu prisutnost u regiji, jasno dajući do znanja da ćemo učiniti sve kako bi osigurali mir u tom dijelu svijeta, istakao je američki ministar odbrane.

 

Fena/Informer.ba