Svijet Udarno Video Vijesti

VIDEO/ ‘Anonymous’ najavila da će srušiti kompjuterske sisteme u institucijama i ministarstvima u BiH

Najpoznatija i najopasnija hakerska grupa na svijetu „Anonimus” najavila je da će srušiti kompjuterske sisteme u institucijama i ministarstvima u BiH! „Anonymoussi” tvrde da u BiH već imaju svoju ćeliju, a eksperti za suzbijanje sajber kriminala upozoravaju da prijetnje ove grupe treba shvatiti ozbiljno!

Sagovornici našeg lista tvrde da su kompjuteri i informacioni sistemu u institucijama BiH laka meta i da bi njihovo rušenje izazvalo ozbiljne probleme u državi. Podsjetimo, „Anonymous” su svjetsku slavu stekli hakerskim napadima na ugledne državne i finansijske institucije širom svijeta, među kojima su i sistemi američke vlade i „Mastrercarda”! Agenti FBI su zbog toga nedavno uhapsili 14 članova „Anonymous” u SAD. Nedavno su najavili i da će 5. novembra ove godine uništiti Facebook, jer ta društvena mreža na internetu prodaje lične informacije svojih korisnika.
 

Ozbiljne prijetnje

Opasni hakeri u međuvremenu su kreirali i veb stranicu Anobosnia, gde su se predstavili kao aktivisti koji žele da oslobode svijet od uplitanja vlasti u život običnih ljudi. Njihova stranica je novijeg datuma, ali oni tvrde da pod svojom kontrolom drže 90 odsto svih bežičnih mreža u BiH. Otvoreno su najavili napade na informacione sisteme raznih državnih resora i agencija, po uzoru na djelovanje njihovih istomišljenika širom svijeta.

Nadamo se pomoći kolega u obaranju stranica ministarstava. Sva uputstva će biti napravljena u videu – stoji na njihovoj veb stranici u poruci koju je nedavno ostavio aktivista koji se predstavio kao „Bosnian anon tim“.

On, međutim, nije precizirao koje institucije će biti na udaru, niti je do sada zabilježena neka akcija „Anonimusa” u BiH.

Bivši obavještajac Predrag Ćeranić kaže da od „Anonimusa” strahuje cijeli svijet, zbog čega ih i proganjaju FBI i druge bezbjednosne službe.

Stvar uopšte nije bezazlena. Hakeri bi koristeći slabosti sistema mogli da dođu u posjed izuzetno osjetljivih informacija! Nadležne institucije moraju da učine sve što je u njihovoj moći da neutrališu moguće napade. Ipak, borba protiv sajber kriminala kod nas je tek u povoju, što situaciju čini mnogo nepovoljnijom. Zato ne bi bilo nikakvo iznenađenje ako se obistine njihove prijetnje. Ipak, za sada nema razloga za pretjeranu uznemirenost” – kaže Ćeranić.

On dodaje i da su napadi hakera svakodnevni u mnogim zemljama koje imaju daleko viši nivo zaštite podataka.

Samo je pitanje vremena kad će se to prenjeti i na naš teren “- zaključuje Ćeranić.

Posebna jedinica

Formiranjem posebne jedinice za borbu protiv sajber kriminala u MUP-u RS načinjeni su pionirski koraci u ovoj oblasti. To je tek prvo odjeljenje te vrste u cijeloj BiH, jer borce protiv internet kriminala nema nijedna druga bezbjednosna agencija u zemlji.

Međutim, u Odjeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a RS kažu da nemaju informaciju kako je najopasnija hakerska grupa dobila ogranak i u BiH.

U nekoliko navrata su zabilježeni napadi na institucije RS, mahom jednostavniji upadi na veb stranice. Istina, bilo je i nekoliko ozbiljnijih kada je došlo do potpunog uskraćivanja servisa. To su tzv. DoS napadi. Rezultat DoS napada je neizostavno obaranje funkcionalnosti pojedinih vladinih servera, čime se onemogućavaju normalna komunikacija i rad pojedinih vladinih agencija i ministarstava na određeni period. Istraga o napadima ovog tipa je i dalje u toku” – otkrivaju u MUP-u RS.

Profesor banjalučkog Elektrotehničkog fakulteta Zlatko Bundalo tvrdi da su državne institucije lak plijen dovoljno sposobnih hakera.

Vrhunski hakeri lako mogu da izađu na kraj sa sistemima dobrog dijela bh. institucija, iako se njihova zaštita u poslednje vrijeme podigla na viši nivo. Ipak, ni te nove mjere zaštite ne bi mnogo pomogle ako bi vrhunski hakeri željeli da sruše sistem” – upozorava Bundalo.

Problem su tajni podaci

Srđan Rajčević, direktor Agencije za informaciono društvo RS, koja bi uskoro trebalo da formira prvi tim za prevenciju i zaustavljanje hakerskih upada, uvjerava da nijedan sistem nikada ne može biti siguran od napada hakera. On upozorava da je najveća opasnost krađa zaštićenih podataka.

I do sada je bilo hakerskih napada, ali nijedan od njih nije doveo do krađe i zloupotrebe tajnih podataka. Krađa tih podataka proizvela bi nesagledive posljedice. Činimo sve što možemo da do januara iduće godine formiramo poseban tim obučenih profesionalaca, koji bi bili u stanju da brzo odgovore na sve hakerske napade na informacione sisteme institucija RS “- ističe Rajčević.

 

Press/Informer.ba