Svijet Vijesti

VIDEO/ Anonymousi sutra napadaju Facebook?

Prije nekoliko mjeseci pojavila se informacija kako hakeri iz grupe Anonymous će napasti i srušiti Facebok 5. novembra.

Ovu informaciju niko do sada nije potvrdio, ali ni demantovao pa tako da se vjeruje da će Anonymousa sutra zaista napasti Facebook.

Treba imati na umu da je dio hakera uvijek željan slave, a najveća društvena mreža čini se kao idealna meta za dokazivanje u virtualnom svijetu.

Na Mashableu kažu da se na PiratePad.net forumu – što je neka vrsta otvorenog foruma Anonymousa, ovih dana razgovaralo o operaciji Facebook te je jedan član tog foruma predložio ostalim hakerima da tu napišu ideje za napad na Zuckerbergovu mrežu .

”Jači smo od DDoS napada i Facebook se neće srušiti oko nečeg tako malog. Imamo puno veću moć od toga i trebamo je iskoristiti’‘.

Anonymousi su se ove godine ‘proslavili’ napadom na policiju i korporacije pri čemu su kolateralne žrtve bili i npr. korisnici Sonyjevih usluga, ali u posljednje se vrijeme njihovo djelovanje promijenilo pa su djelomično promijenili način borbe i okrenuli se nekim drugim ciljevima.

Tako su, osim aktivnog sudjelovanja u ‘Occupay Wall Street’ demonstracijama, dobili simpatije javnosti nakon rušenja pedofilskih stranica i najave obračuna s meksičkim narko kartelima – iako se čini da do toga neće doći jer su i karteli najavili da će unajmiti vlastite kompjuterske stručnjake koji bi na internetu trebali tražiti osobe koje ih napadaju te im otkriti identitet nakon čega bi ih kriminalci ubili.

S obzirom na više od 800 miliona korisnika Facebooka koji je mnogima primarni alat za komunikaciju i na kojem imaju brojne fotografije i videozapise, napad na ovu društvenu mrežu izazvao bi veliko nezadovoljstvo korisnika i njihov bijes prema Anonymousima.

Inače, razlog za napad nalazi se u brojnim problemima s privatnosti koji godinama muče korisnike Facebooka i prema kojima ova društvena mreža prati sve naše internetske aktivnosti – čak i kada nismo logirani te naše podatke šalje oglašivačima.

Odgovor na pitanje hoće li Anonymousi napasti Zuckerbergovu društvenu mrežu saznat ćemo već sutra tako da svi koji se boje da bi hakeri mogli ozbiljno ugroziti Facebook imaju još cijeli današnji dan da backupiraju sve podatke s ove društvene mreže, prenosi Dnevnik.hr.

 

Informer.ba