BiH Udarno Vijesti

VIDEO/ Arhiepiskop Teodosije: Radmanović je izdao svoju pravoslavnu pripadnost

Povodom podrške koju je izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman ovih dana uspio isposlovati kod srpskih političkih predstavnika u BiH da blokiraju glasanje BiH u Vijeću sigurnosti i onemoguće podršku palestinskom zahtjevu za priznanjem, u Ramallahu, u Palestini, arhiepiskop grčko-pravoslavnog patrijarhata Teodosije Atallah Hanna jučer je održao konferenciju za štampu na kojoj se obratio srpskom članu Predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću, prenosi MINA.

On je, kako prenosi MINA, kazao da ga je jako pogodila vijest koju je saznao iz sredstava informiranja, da se srpski član Predsjedništva BiH protivi priznanju Palestinske države.

Smatram, dodao je Hanna, da je stav srpskog člana Predsjedništva BiH u suprotnosti s načelima Pravoslavne crkve, s učenjima Svetog jevanđelja, i u suprotnosti je s ljudskim i duhovnim vrijednostima.

On ističe da je sramotan stav predstavnika srpskog naroda koji za sebe kaže da je pravoslavac, a pravoslavlje znači ispravno i pravično mišljenje.

„Gdje je ovdje ispravan stav srpskog člana Predsjedništva u pogledu neprijateljskog stava prema palestinskom narodu i palestinskom pitanju? Jako me žalosti da od tebe čujem takav stav i nadam se da ćeš ga u najskorije vrijeme promijeniti. Nije ti dopušteno da napustiš, odnosno izdaš svoju pravoslavnu pripadnost dodvoravajući se izraelskom ministru vanjskih poslova, koji se sa tobom susreo prije nekoliko dana, odnosno u susretu s bilo kojim izraelskim zvaničnikom“, kazao je Hanna, a prenosi MINA.

Susreti s izraelskim zvaničnicima, dodao je, ne daju ti za pravo da odstupiš od moralnog i ljudskog načela da budeš uz Palestinu. To je moralni i ljudski princip, a da budeš protiv Palestine znači napuštanje moralnih i ljudskih načela.

Hanna je pozvao njegovu preosvećenost srpskog patrijarha Irineja, „poznatog po njegovim stavovima podrške obespravljenim narodima u svijetu, a naročito palestinskom narodu“, mitropolita Pravoslavne crkve u Sarajevu, Srpsku pravoslavnu crkvu, da kažu svoju riječ, „da pokažu svoje pravoslavlje, svoju hrišćansku pripadnost, svoju vjeru u Isusa i u vrijednosti Svetog jevanđelja, odbacujući ono što je izjavio ovaj srpski zvaničnik i da od njega zahtijeva da odustane od ovakvog stava koji se, najblaže rečeno, može označiti kao neljudski i nemoralan“.

„Zbog toga, oštro osuđujemo takav stav, a ja to kažem u svojstvu Palestinca, Arapina i mitropolita koji pripada najstarijoj hrišćanskoj crkvi na svijetu. Pozivam i zahtijevam od Srpske pravoslavne crkve da se ogradi od ponižavajuće izjave srpskog zvaničnika koji tvrdi da predstavlja Srbe Bosne i Hercegovine, a on ovakvim svojim stavom šteti pravoslavnim Srbima koje predstavlja“, kazao je Hanna.

Pozivam, dodao je, narod BiH da iznese svoj stav, pozivam sve vjerske institucije u BiH da iznesu jasan stav u vezi s ovim pitanjem. Palestina to zaslužuje.

„Srpski članu Predsjedništva, prihvatio to ili odbio, Palestina zaslužuje da ima svoju državu i da ta država bude priznata u svijetu. Zastiđujuće je da imaš takav stav koji je u suprotnosti s porukom religija, svetih knjiga i porukom hrišćanstva, ako želimo govoriti o hrišćanstvu koje je uvijek bilo pomagač obespravljenim i napaćenim narodima“, kazao je, između ostalog, u  obraćanju novinarima u Ramallahu, Palestina, arhiepiskop grčko- pravoslavnog patrijarhata, Teodosije Atallah Hannan, prenosi MINA.

 

Fena/Informer.ba