BiH Udarno Vijesti

VIDEO/ Autor teksta o nepoželjnim Bosancima: Nikoga ne omalovažavam, govorim kako je

Skandalozni naslov u makarskom lokalnom listu drma kako BiH tako i makarsko primorje. Drugi po broju dolazaka, prema izvoru turističke zajednice, bosanskohercegovački državljani očito nisu dobrodošli. Spočitava im se da ništa ne troše i da samo zauzimaju mjesto na plaži!

Autor koji je svoj sramotan tekst objavio u lokalnom listu, u njemu ne vidi ništa sporno!

”Ja nikoga ne omalovažavam, naprotiv, ja govorim ono što je’‘, kaže autor teksta Ivo Ćurković.

Makarska općinska advokatica zatražila je od lokalne policije da se ispita novinar i utvrdi radi li se o krivičnom djelu rasne i druge diskriminacije ili je u pitanju samo prekršaj.

Od Bosanaca i Hercegovaca žive, ali su očito nekima o trn u oku. List koji je objavio tekst, finansira sam grad Makarska, ali grad od ovih riječi pere ruke.

‘Stav koji je iznesen u tom nedeljniku nije stav grada, problem je u tome što nitko ne čita tekst nego samo naslov a oni se najčešće rade bombastičnima”, rekao je gradonačelnik makarske Marko Ožić Bebek.

Ovakav istup naišao je na žestoku osudu. Reagovao je i predsjednik Josipović. Putem Facebooka sve je pozvao u Makarsku riječima  ‘Dobro nam došli dragi Bosanci i Hercegovci!’. Predsjednik i apelira da se gosti ne mjere po debljini novčanika.

Da tekst nema veze s ekonomijom, već s bontonom i načinom izražavanja, govori sljedeći podatak. Naime, upravo su Bosanci i Hercegovci drugi po dolascima na području grada Makarske. I to prema službenim podacima turističke zajednice. Dakle drugi su i bez onih vikendaša koji nekima smetaju po plažama

I ministar turizma je stao u odbranu turista iz BiH. ‘‘Moram reći potpuno jasno da u Hrvatskoj ne postoji turist prve i druge kategorije i svaki turist mora imati jednak tretman!”, rekao je ministar Bajs.

Snobizam i elitizam prebija se na leđima prvih komšija koji su Makarskoj najbolje i najvjernije mušterije, piše hrvatski Dnevnik.

 

Informer.ba