Svijet Udarno Video Vijesti

VIDEO/ Avion pao u publiku-troje poginulih, 56 ozlijeđeno

Najmanje troje ljudi je poginulo, a još je 56 osoba ozlijeđeno nakon što se na publiku na aeromitingu u američkoj saveznoj državi Nevadi srušio avion iz Drugog svjetskog rata. Među poginulima je i pilot aviona, javlja Sky.

Avion se među gledatelje showa Reno Air Races srušio tokom zračne utrke s ostalim avionima. Vjeruje se kako se srušeni P-51 Mustang popeo na visinu od 130 metara prije pada. Nakon nesreće organizatori su otkazali nastavak aeromitinga, a za danas (subota) je najavljena komemoracija za poginulog pilota, 80-godišnjeg Jimmyja Leewarda, te ostale žrtve.

Prema riječima svjedoka nesreće, Leeward je poginuo herojskom smrću jer učinio sve što je mogao da izbjegne još veću nesreću. Tokom pada je uspio usmjeriti avion što dalje od gledatelja koji su gledali utrku te je tako od sigurne smrti spasio više od 300 ljudi.

Leeward je bio poznati veteran aeromitinga i kaskader u filmovima koji je obožavao letjeti u svom P-51 Mustangu nazvanom ‘The Galloping Ghost’ – Galopirajući duh.

Ozlijeđene osobe prebačene su u tri lokalne bolnice, a od ukupnog broja (56) 15 se nalazi u kritičnom stanju, 13 je u vrlo teškom stanju s mogućim smrtnim ishodom dok je 28 tek lakše ozlijeđeno.

Vlasti istražuju nesreću, no prve informacije upućuju kako je uzrok mehanički kvar na avionu.

 

Jutarnji.hr/Informer.ba