Izdvojeno Svijet Vijesti

VIDEO/ Belgija: Bačen molotovljev koktel na džamiju, poginuo imam

Napad molotovljevim koktelom na džamiju u briselskom predgrađu Anderlecht, u kojem je smrtno stradao imam, izvršio je vehabija, saopćila je policija u ponedjeljak navečer.

“Imam (47) se ugušio pokušavajući da ugasi vatru nastalu ubacivanjem zapaljene flaše s benzinom kroz prozor džamije u kojoj se okupljaju šiiti”, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Joel Milcke.

Napadač je uhapšen, ali se njegovo ime ne navodi u policijskom saopćenju.

Policija još saopćava da je napadač pripadnik salafijskog pokreta, odnosno vehabija, i da je zapalio džamiju ogorčen zbog situacije u Siriji.

Pobornici režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada su uglavnom šiiti iz sekte Alavita, dok pobunjenici većinom pripadaju sunitskoj struji islama, čije ekstremno krilo čine vehabije.

Napad se dogodio u ponedjeljak navečer, kada je napadač sjekirom razbio prozor džamije i unutra ubacio molotovljev koktel.

Imam, čije ime također nije navedeno, ugušio se gašeći vatru u kojoj je džamija gotovo sasvim izgorjela, a još jedna osoba je lakše povrijeđena i nakon ukazane medicinske pomoći puštena kući, saopćila je policija.

Oko džamije, koja je i ranije bila meta napada, okupilo se više stotina ogorčenih vjernika a vlasti, uključujuči gradonačelnika Anderlechta Vincenta Van Goisendhowena, apeluju na mir i pokušavaju da smire strasti.

Na licu mjesta je i potpredsjednica belgijske Muslimanske zajednice Isabel Pray, koja je pozvala šiite u Belgiji da ostanu mirni i “ne padnu u zamku provokacije”.

Islamski centar Rida, najvažnije šiitsko svetilšte u Bruxellesu, stavljen je pod jaku policijsku zaštitu.

U Belgiji živi oko pola miliona muslimana, od kojih su velika većina suniti.

 

Fena/Informer.ba