Svijet Udarno Vijesti

VIDEO: Bombaš samoubica u Kabulu ubio bivšeg predsjednika Afganistana!

Burjanuddin Rabbani, bivši predsjednik Afganistana i predsjednik komisije zadužene za mirovne pregovore s Talibanima ubijen je u napadu bombaša samoubojice u glavnom gradu Kabulu! Rabbanijevu smrt potvrdili su afganistanski dužnosnici, javlja Washington Post.

Rabbani, koji je bio predsjednik Afganistana od 1992. do 1996. godine, bio je jedan od istaknutijih boraca protiv talibana za vrijeme građanskog rata. Imao je oko 80 godina.

Rabbanijevo ubistvo potvrdile su dvije osobe koje su mu bile bliske, a koje su s novinarima razgovarale pod uvjetom da ostanu anonimne. Istraga oko detalja napada i dalje je u toku. Kako javlja AP, Rabbani je ubijen u svojoj kući koja se nalazi nedaleko od američke ambasade u Kabulu, prenosi Index.

Glasnogovornik policije u Kabulu potvrdio je da je Rabbani ubijen, te da je nekoliko osoba ranjeno. Ubica je eksploziv kojim je ubio Rabbanija navodno skrivao u turbanu. Reporter AFP-a na mjestu događaja je vidio vozila Hitne pomoći, te javlja da je policija blokirala okolne ceste.

Smrt bivšeg predsjednika veliki je udarac ambicijama Hamida Karzaija, koji se trenutno nalazi na UN-ovom skupu u New Yorku, da uvjeri zapadne velesile kako je Afganistan spreman za preuzimanje veće odgovornosti za sigurnosna pitanja, odnosno da je vrijeme za povlačenje NATO-ovih trupa, ptrenosi Index.

 

Informer.ba