BiH Izdvojeno Udarno Video Vijesti

VIDEO/ “Bosanska vijagra” ponovo u prodaji

Preduzeće “Muška voda” iz Kladnja dobilo je koncesiju nad izvorištem istoimene vode za narednih 30 godina i najavilo povratak na tržište BiH i regiona.

U bivšoj Jugoslaviji kladanjska Muška voda ili kako su je tada zvali “seksi vaser” bila nadaleko poznata, a flaširana se izvozila i u Ameriku, piše Blic.

Međutim, proizvodnja je prekinuta početkom rata, a preduzeće Muška Voda d.o.o. Kladanj, koje je formirano prije 11 godina, dobilo je koncesiju nad izvorištem za narednih 30 godina.

Mještani Kladnja tvrde da je riječ o bosanskoj vijagri i da je putopisac Evlija Čelebija još u 17. vijeku pisao o Muškoj vodi koju je zvao izvorom mladosti. Čelebija je naveo kako su age i begovi u buradima prevozili vodu, a da je Austro-Ugarska uvrstila Mušku vodu na mapu ljekovitih voda.

Nove analize utvrdile su da Muška voda djeluje na smanjenje krvnog pritiska i šećera u krvi, poboljšava cirkulaciju i jača vitalnost.

Eliksir zdravlja flaširan je u periodu od 1968. do 1992. godine. Dvije decenije Muška voda otiče u zaborav, a istoimeni hotelski kompleks, sa oko 150 ležajeva, zjapi prazan.

Ženska radost

Prema mišljenju nekih, najvažnije je to što obezbjeđuje potentnost, pa se kaže da je Muška voda ženska radost. Mještani Brateljevića, sela u kojem je izvorište, djecu su, kažu, dobijali kad god su poželjeli i ističu da je prije nekoliko godina otac postao i jedan 72-godišnjak.

 

Informer.ba