Svijet Udarno Vijesti

VIDEO/ Češki i poljski neonacisti fašističkim parolama podržali srbijanski stav o Kosovu

Nekoliko desetina članova Radničke omladine, povezane sa kontroverznom desničarskom Radničkom strankom socijalne pravde (DSSS), organizovalo je protestnu šetnju na ulicama Jihlave, grada na granici Češke i Moravske kao podršku Srbiji protiv nezavisnosti Kosova. Još masovniji protest održan je juče u Poljskoj, piše  “Blic”.

Protestnu šetnju obezbjeđivale su jake policijske snage uključujući i policijske helikoptere kao i specijalne jedinice za borbu protiv ekstremističkih grupa.

Proteste je pokušalo da spriječi oko 200 protivnika neonacizma, ali je policija uspela u tome da ih spriječi.

Demonstracije su trajale sat vremena i prošle su bez većih incidenata.

Organizator skupa Erik Lampreht, “žalio se novinarima” da je policija pre početka protesta legitimisala sve učesnike.

Na skupu je pored ostalih govorio i Tomas Vandas, predsjednik desničarske Radničke stranke socijalne pravde (DSSS), nasljednice Radničke partije koju je sud zabranio prije dvije godine kao pronacističku.

Još masovniji skup održan je u Poljskoj, a policija procjenjuje da je bilo više od hiljadu demonstranata.

Skup su organizovali Varšavaski autonomni nacionalisti, patriotska udruženja iz Poljske i incijativa “Stubova srpskog Kosova”.

Među njima je bilo i nekoliko desetina huligana, navijača varšavske Legije koji su poznati po svojim nacionalističkim stavovima.

Okupljeni su nosili zastave Srbije i Poljske, transparente “Kosovo je Srbija”, “Dole albanska okupacija”, “Nacionalni otpor”.

U šetnji su zauzeli jednu od centralnih ulica, zaustavili saobraćaj na neko vrijeme, ali većih incidenata sem plajenja i bacanja baklji nije bilo, piše Blic

Informer.ba