Svijet Udarno Video Vijesti

VIDEO/ Chicago: U protestima uhapšeno 175 osoba

Čikaška policija objavila je u nedjelju da je uhapsila 175 protestanata na trgu u središtu grada gdje su neki podignuli šatore i spavali u vrećema za spavanje, a sve u sklopu protesta nadahnutog njujorškim pokretom Okupirajmo Wall Street.

Protesti su privukli više od dvije hiljade ljudi koji su hodali od čikaške banke saveznih rezerva do Grantova parka. U tom su parku 1968. bili proturatni protesti tokom konvencije demokratske stranke.

Protestanti su uhapšeni zbog kršenja gradske odredbe po kojoj se u parku ne smije biti nakon zatvaranja, a ignorisali su nekoliko policijskih upozorenja, objavila je policija, prenosi Hina.

Subota je bila globalni dan demonstracija od Azije i Evrope do Sjedinjenih Država i Kanade. Protesti su u Sjevernoj Americi održani u više desetaka gradova, među ostalima u New Yorku, Washingtonu, Bostonu, Chicagu, Los Angelesu, Miamiju i Torontu.

U New Yorku je priveden 71 protestant.

Pokret Okupirajmo Wall Street jača već mjesec dana, a u subotu je kulminirao globalnim danom protesta. Diljem svijeta protesti su bili mirni, osim u Rimu gdje su izbili neredi.

Promatrači se pitaju hoće li taj pokret preživjeti i nakon subote, a kritičari kažu da nema jasnu poruku.

Protestanti tvrde da im smeta što su u recesiji u spašavanje banaka utrošene milijarde dolara pa je bankama omogućeno da nastave izvlačiti golem profit, a država ne prosječnom Amerikancu koji je nezaposleni ili mu je posao nesiguran.

Osim toga, protestanti žele ravnopravniji ekonomski sistem jer danas najbogatiji Amerikanci, njih jedan posto, ne plaćaju pravedan porez.

 

Fena/Informer.ba