Svijet Udarno Vijesti

VIDEO/ Chris Kyle, “Šejtan od Ramadija”, najsmrtonosniji ubica u američkoj vojnoj historiji

Snajperista američkih marinaca Kris Kajl (Chris Kyle) tokom svoje vojničke karijere ubio je 255 ljudi, ali nema osjećaj kajanja jer je “njegova dužnost bila da ubije neprijetelja”, kako je napisao u svojoj knjizi “Američki snajper”, koja je u prodaji od ove sedmice u SAD.

“Bila je moja dužnost ubiti neprijatelja i ne žalim. Žalim zbog ljudi koje nisam mogao spasiti: marinaca, vojnika, prijatelja. Čiste savjesti mogu stati pred Boga, jer sam samo radio svoj posao”, kaže Kajl, prenosi “Daily mail”.

Njegova prva žrtva je bila jedna Iračanka, koja je sa ručnom granatom namjeravala napasti grupu američkih marinaca. Bilo je to još prije nego što je Sadam Husein svrgnut.

U početku je oklijevao, ali je poslušao šefovo naređenje i pucao. Nakon toga je naučio da ne oklijeva, a ubijanje mu je postalo posao.

Sa 255 ubistva (160 je Pentagon zvanično potvrdio) danas penzionisani marinac je najsmrtonosniji strijelac u američkoj vojnoj historiji.

Kajl je kauboj iz Odese u Teksasu.

Prije nego što se pridružio mornarici, bio je profesionalni rodeo jahač. Odrastao je loveći jelene i fazane, a dok se nije pridružio marincima i ušao u prestižnu jedinicu SEAL nije znao da dobro puca.

U iračkom gradu Ramadi su ga prozvali “Šejtan od Ramadija” i ucijenili njegovu glavu na 20.000 dolara.

“Pomislio sam ‘Oh, dodžavola, da!’ Bila mi je čast“, priča Kajl.

Nakon deset godina provedenih u američkoj mornarici, Kajl je sada penzionisan, a priču o ubistvima, ispričao je u knjizi “Američki snajper”, koja je u prodaji od ove sedmice.

 

Onasa/Informer.ba