Svijet Udarno Video Vijesti

VIDEO/ Demonstranti ”zauzeli” napuštenu zgradu UBS banke u Londonu

Grupa ljudi iz pokreta “Okupiraj London” upala je u napuštene poslovne prostorije u zgradi koja je u vlasništvu banke UBS u kvartu Hackney, u istočnom Londonu, javili su u petak britanski mediji.

Banka je upozorila da će zatražiti od suda da izbace demonstrante koji su se već oglušili o naredbu vlasti da uklone šatore i napuste prostor ispred katedrale Svetog Pavla, gdje se nalaze od 15. oktobra.

Svjesni smo situacije i preuzimamo odgovarajuće korake, saopćila je portparolka banke.

Suprotno tome, demonstranti su odlučili da krenu u akciju u skladu s imenom pokreta i u četvrtak navečer su zauzeli prostorije banke, proglasivši “povrat javne imovine”, prenosi AP.

Pošto banke uzimaju domove porodicama, prazne prostorije u vlasništvu treba da budu vraćene ljudima, rekao je jedan od učesnika antikapitalističke kampanje.

Iz pokreta su saopćili da zgrada neće biti korištena za stanovanje već kao prostor za sastajanje ljudi, pod nazivom “Banka ideja”.

Demonstranti su saopćili da je to prva zgrada koju je pokret “prisvojio” od početka organizovanja kampanje protiv korporacijske gramzivosti.

Fena/Informer.ba