Izdvojeno Svijet Video Vijesti

VIDEO/ Djeca eksperimentisala s cigaretama i zapalila dvorac

Dvoje djece osumnjičeno je da su zapalili veliki gotski srednjovjekovni dvorac na istoku Slovačke kada im je eksperiment sa pušenjem krenuo po zlu, saopštila je policija.

Policija je ispitala dva dječaka zbog sumnje da su zapalili travu u podnožju dvorca Krasna Horka kada su pokušali da zapale cigarete, rekla je Jana Mesarova, portparol policije za istočni slovački region Košice.

Prema slovačkim zakonima, djeca mlađa od 15 godina ne mogu biti procesuirana.

Policija je na licu mjesta utvrdila da su dva dječaka od 11 i 12 godina pokušavali da zapale cigaretu i zbog nesmotrenog korištenja šibica zapalili su travu na brdu ispod samog zamka“, rekla je ona.

Vatra se brzo proširila i na dvorac, a na lice mjesta upućena su 84 vatrogasca.

Slovački nacionalni muzej objavio je na svojoj Facebook stranici da je šteta pričinjena na dvorcu velika, ali da je oko 90 posto eksponata i historijske kolekcije sačuvano, uključujući savremene fotografije preuređenih prostorija dvorca sa kraja 19. i 20. vijeka, ulja na platnu i različite ornamente.

Krov dvorca je potpuno izgorio, kao i nova postavka u gotskoj palati i zvonik. Tri zvona su se istopila“, saopšteno je iz Muzeja.

Dvorac, koji je bio jedan od najočuvanijih srednjovjekovnih dvoraca u Slovačkoj, potiče iz ranog 14. vijeka.

Krasna Horka nalazi se u blizini grada Roznave. Dvorac se prvi put u dokumentima pominje 1333. godine, a kroz istoriju vlasnici su bile tri mađarske porodice, Marijaši, Bebekš i Andraši.

 

Srna/Informer.ba