Svijet Udarno Video Vijesti

VIDEO/ Gorak ukus čokolade: 100.000 djece u Africi robuje na plantažama

Teško je povjerovati da je čokolada u kojoj svakodnevno uživamo velikim dijelom proizvod dječijeg rada. Ipak, dokumentarac CNN-a pokazuje da se broj djece koja rade na plantažama kakaovca u Obali Slonovače i drugim afričkim zemljama, procjenjuje na oko 100.000!

Više od 100.000 djece umiješano je u najgore oblike eksploatacije na plantažama kakaovca u Obali Slonovače.

U SAD su donesene mjere protiv ove pojave, ali rezultati nisu zadovoljavajući.

”Deca i dalje rade” – kaže Chris Bayer, naučnik Univerziteta Tuline koji je pet godina istraživao slučajeve iskorišćavanja djece u Africi.

Prema podacima Svjetske fondacije za kakao i Međunarodne inicijative za kakao, 70 do 75 odsto kakaoa proizvodi se na malim farmama u Zapadnoj Africi. Iako zakon Obale Slonovače ne dopušta da djeca rade na ovim plantažama, stvarnost je drugačija.

Oko 70 odsto svetskog kakaoa proizvodi se u Africi, a tamo se svakodnevno izrabljuje na desetine hiljada djece.

Međunarodna javnost dugo nije reagovala na ove šokantne činjenice, da bi prije 10 godina američki zakonodavci preduzeli mjere da zaštite djecu od rada u industriji kakaoa. Naime, 19. septembra 2001. godine na snagu je stupio Harking-Engelov protokol ili Kakao protokol.

Član predstavničkog doma Eliot Engel i senator Tom Harkin iznjeli su prijedlog zakona o etiketiranju čokolade. Pošto se industrijski sektor pobunio, postignut je kompromis, kojim se kompanije obavezuju da same izdaju certifikat o tome da više ne koriste dječiji rad.

Obilježavanje proizvoda etiketom “djeca nisu učestvovala u proizvodnji” nije uvedeno, kao što je prvobitno bilo planirano.

Dokumentarni film pod nazivom “Djeca robovi u industriji čokolade” (Chocolate’s Child Slaves), koji bi ovih dana trebalo da bude prikazan u Americi, priča je novinara CNN-a Davida McKenzija koji je otišao u Obalu Slonovače da bi video šta se dešava sa djecom na plantažama, 10 godina nakon što je potpisan pomenuti protokol.

Informer.ba